Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Organizacija kontrole proizvodnje kratkotrajno steriliziranog mlijeka

Marin Cindrić ; "KIM" Karlovačka industrija mlijeka, Karlovac


Puni tekst: hrvatski pdf 936 Kb

str. 313-319

preuzimanja: 974

citiraj


Sažetak

Za uspješnu proizvodnju kratkotrajno steriliziranog mlijeka neophodno je organizirati efikasan sistem kontrole i dosljedno provoditi sve mjere i postupke obuhvaćene takovim sistemom. Subjekti kontrole su osoblje laboratorija, tehnička ekipa i tehnolog. Kontroliraju se svi elementi važni za konačni uspjeh posla, a kontrola se vrši prije početka proizvodnje, za vrijeme i nakon završetka procesa proizvodnje. Kad dođe do pojave nesterilnosti potrebno je raditi brzo i odlučno po unaprijed razrađenom konceptu. Defektoskopska i mikrobiološka analiza su važni dijelovi toga općeg plana. Praćenje i kontrola svih elemenata procesa, te koordinirani napor svih subjekata proizvodnje daju šansu za prevladavanje teškoća u vezi sa nesterilnošću.

Ključne riječi

kratkotrajno sterilizirano mlijeko; kontrola; proizvodnja

Hrčak ID:

116084

URI

https://hrcak.srce.hr/116084

Datum izdavanja:

1.10.1982.

Posjeta: 1.410 *