hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Osjetljivost sojeva Lactobacillus casei i Lb. lactis na aflatoksin B1

Marija Šutić ; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Vukosava Dević
Dragojlo Obradović
Ana Banina

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 259-267 preuzimanja: 291* citiraj
APA 6th Edition
Šutić, M., Dević, V., Obradović, D. i Banina, A. (1983). Osjetljivost sojeva Lactobacillus casei i Lb. lactis na aflatoksin B1. Mljekarstvo, 33 (9), 259-267. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/116357
MLA 8th Edition
Šutić, Marija, et al. "Osjetljivost sojeva Lactobacillus casei i Lb. lactis na aflatoksin B1." Mljekarstvo, vol. 33, br. 9, 1983, str. 259-267. https://hrcak.srce.hr/116357. Citirano 27.11.2021.
Chicago 17th Edition
Šutić, Marija, Vukosava Dević, Dragojlo Obradović i Ana Banina. "Osjetljivost sojeva Lactobacillus casei i Lb. lactis na aflatoksin B1." Mljekarstvo 33, br. 9 (1983): 259-267. https://hrcak.srce.hr/116357
Harvard
Šutić, M., et al. (1983). 'Osjetljivost sojeva Lactobacillus casei i Lb. lactis na aflatoksin B1', Mljekarstvo, 33(9), str. 259-267. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/116357 (Datum pristupa: 27.11.2021.)
Vancouver
Šutić M, Dević V, Obradović D, Banina A. Osjetljivost sojeva Lactobacillus casei i Lb. lactis na aflatoksin B1. Mljekarstvo [Internet]. 1983 [pristupljeno 27.11.2021.];33(9):259-267. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/116357
IEEE
M. Šutić, V. Dević, D. Obradović i A. Banina, "Osjetljivost sojeva Lactobacillus casei i Lb. lactis na aflatoksin B1", Mljekarstvo, vol.33, br. 9, str. 259-267, 1983. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/116357. [Citirano: 27.11.2021.]

Sažetak
Iz sireva gauda, trapist, podravac i a la belpaese izdvajane su štapićaste bakterije mliječne kiseline. Identifikacijom 25 izolata utvrđeno je da 3 pripadaju vrsti Lactobacillus lactis, a 22 izolata vrsti Lactobacillus casei var. casei. Aflatoksin B1 djeluje inhibitorno na čvrstoj podlozi na sve ispitane sojeve, dok u lakmus mlijeku svi sojevi proizvode kiselinu i gruš, brže nego u kontrolnom mlijeku bez aflatoksina. Pored toga, svi sojevi Lb. casei i jedan soj Lb. lactis u lakmus mlijeku sa aflatoksinom izdvajaju sirutku i plin, a dva soja Lb. lactis ne izdvajaju. Prema tome, veliki broj izolata homofermentativnih bakterija mliječne kiseline u prisustvu aflatoksina B1 postaju heterofermentativni.

Ključne riječi
mlijeko; aflatoksin B1; Lactobacillus casei; Lb. lactis

Hrčak ID: 116357

URI
https://hrcak.srce.hr/116357

[engleski]

Posjeta: 578 *