Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Varijabilnost dušičnih sastojaka ovčjeg mlijeka sub-mediteranskog područja

Siniša Matutinović
Krešimir Salajpal
Samir Kalit orcid id orcid.org/0000-0003-1460-2072 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 266 Kb

str. 27-33

preuzimanja: 866

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je utvrditi sezonske varijacije sadržaja uree i drugih dušičnih sastojaka (bjelančevina, kazeina i neproteinskog dušika) ovčjeg mlijeka kao alata za praćenje proteinskog hranidbenog statusa ovaca. Istraživanje je provedeno u razdoblju od dvije godine na tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva s polu-ekstenzivnim uzgojem ovaca (od 150 do 300 ovaca po stadu). Uzgoj je baziran na ispaši na prirodnim pašnjacima, što je karakteristično za sub-mediteransko područje. Prikupljeni su skupni uzorci ovčjeg mlijeka tijekom mužnje (od ožujka do srpnja ili kolovoza, ovisno o godini). Uzorci su analizirani na sadržaj proteina, kazeina, neproteinskog dušika (NPN) i uree. Utvrđen je značajan (P<0,05) utjecaj godine na koncentraciju uree i NPN-a. Povrh toga, sezona je značajno (P<0,01) utjecala na sadržaj proteina, uree i kazeina u ovčjem mlijeku. Varijacije dušičnih sastojaka ovčjeg mlijeka u Dalmatinskoj Zagori posljedica su polu-ekstenzivnog načina uzgoja ovaca, osjetnog utjecaja klimatskih čimbenika koji izravno utječu na količinu i kvalitetu paše.

Ključne riječi

ovčje mlijeko; dušični sastojci; sub-mediteran

Hrčak ID:

117067

URI

https://hrcak.srce.hr/117067

Datum izdavanja:

6.3.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.729 *