hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

ČIMBENICI PROIZVODNJE I KEMIJSKOG SASTAVA KOZJEG MLIJEKA

Iva Dolenčić Špehar   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8036-583X ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Boro Mioč ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (329 KB) str. 89-97 preuzimanja: 415* citiraj
APA 6th Edition
Dolenčić Špehar, I. i Mioč, B. (2013). ČIMBENICI PROIZVODNJE I KEMIJSKOG SASTAVA KOZJEG MLIJEKA. Stočarstvo, 67 (3), 89-97. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/118015
MLA 8th Edition
Dolenčić Špehar, Iva i Boro Mioč. "ČIMBENICI PROIZVODNJE I KEMIJSKOG SASTAVA KOZJEG MLIJEKA." Stočarstvo, vol. 67, br. 3, 2013, str. 89-97. https://hrcak.srce.hr/118015. Citirano 05.04.2020.
Chicago 17th Edition
Dolenčić Špehar, Iva i Boro Mioč. "ČIMBENICI PROIZVODNJE I KEMIJSKOG SASTAVA KOZJEG MLIJEKA." Stočarstvo 67, br. 3 (2013): 89-97. https://hrcak.srce.hr/118015
Harvard
Dolenčić Špehar, I., i Mioč, B. (2013). 'ČIMBENICI PROIZVODNJE I KEMIJSKOG SASTAVA KOZJEG MLIJEKA', Stočarstvo, 67(3), str. 89-97. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/118015 (Datum pristupa: 05.04.2020.)
Vancouver
Dolenčić Špehar I, Mioč B. ČIMBENICI PROIZVODNJE I KEMIJSKOG SASTAVA KOZJEG MLIJEKA. Stočarstvo [Internet]. 2013 [pristupljeno 05.04.2020.];67(3):89-97. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/118015
IEEE
I. Dolenčić Špehar i B. Mioč, "ČIMBENICI PROIZVODNJE I KEMIJSKOG SASTAVA KOZJEG MLIJEKA", Stočarstvo, vol.67, br. 3, str. 89-97, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/118015. [Citirano: 05.04.2020.]

Sažetak
Pozitivan učinak na probavni sustav čovjeka i ublaţavanje alergijskih reakcija sve češće smještaju kozje mlijeko na sam vrh prehrambenog lanca. Kozje mlijeko karakterističnog je mirisa i okusa koji je nerijetko posljedica pucanja masnih globula uslijed nepravilne manipulacije s mlijekom tijekom i nakon muţnje. Globule mliječne masti kozjeg mlijeka su sitne (<4,5μm) i sadrţe hlapljive masne kiseline koje su odgovorne za „izražen“ miris i okus kozjeg mlijeka. Kozje mlijeko ima drugačiju strukturu proteina jer sadrži približno osam puta manje αS1-kazeina nego kravlje mlijeko te je stoga preporučljivo djeci sklonoj alergijama na proteine kravljeg mlijeka.
Proizvodnja i prerada kozjeg mlijeka osobito je intenzivna u razvijenim zemljama u kojima brojna obiteljska gospodarstva dohodak ostvaruju primarno uzgojem koza i proizvodnjom mlijeka. Na kvalitetu, kemijski sastav i količinu proizvedenoga mlijeka utječu genotip i vanjski utjecaji koji obuhvaćaju hranidbu, stadij, redoslijed i trajanje laktacije, tjelesnu razvijenost koze, veličinu legla, sezonu jarenja, zdravlje životinja, sezonske promjene, okolišne utjecaje i drugo. U radu su navedene karakteristike te najvažniji čimbenici koji utječu na količinu i kemijski sastav kozjeg mlijeka.

Ključne riječi
kozje mlijeko; kemijski sastav; globule mliječne masti; proizvodnja mlijeka

Hrčak ID: 118015

URI
https://hrcak.srce.hr/118015

[engleski]

Posjeta: 728 *