hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Utjecaj tjelesne mase pri klanju na neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj

Valentino Držaić mag. ing. agr. ; Zavod za specijalno stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb
prof. Boro Mioč ; Zavod za specijalno stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb
Ivan Baričević, mag. ing. agr. ; Baričević d.o.o., Haganj 167, 10342 Dubrava, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 33-39 preuzimanja: 335* citiraj
APA 6th Edition
Držaić mag. ing. agr., V., Mioč, p.B. i Baričević, mag. ing. agr., I. (2014). Utjecaj tjelesne mase pri klanju na neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (1), 33-39. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/118055
MLA 8th Edition
Držaić mag. ing. agr., Valentino, et al. "Utjecaj tjelesne mase pri klanju na neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVI, br. 1, 2014, str. 33-39. https://hrcak.srce.hr/118055. Citirano 21.07.2019.
Chicago 17th Edition
Držaić mag. ing. agr., Valentino, prof. Boro Mioč i Ivan Baričević, mag. ing. agr.. "Utjecaj tjelesne mase pri klanju na neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVI, br. 1 (2014): 33-39. https://hrcak.srce.hr/118055
Harvard
Držaić mag. ing. agr., V., Mioč, p.B., i Baričević, mag. ing. agr., I. (2014). 'Utjecaj tjelesne mase pri klanju na neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI(1), str. 33-39. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/118055 (Datum pristupa: 21.07.2019.)
Vancouver
Držaić mag. ing. agr. V, Mioč pB, Baričević, mag. ing. agr. I. Utjecaj tjelesne mase pri klanju na neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2014 [pristupljeno 21.07.2019.];XVI(1):33-39. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/118055
IEEE
V. Držaić mag. ing. agr., p.B. Mioč i I. Baričević, mag. ing. agr., "Utjecaj tjelesne mase pri klanju na neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVI, br. 1, str. 33-39, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/118055. [Citirano: 21.07.2019.]

Sažetak
Romanovska pasmina je izrazito zahvalna za kontinuiranu godišnju opskrbu tržišta janjećim mesom zbog visoke plodnosti i mogućnost pojave estrusa tijekom cijele godine. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj tjelesne mase janjadi pri klanju na klaoničke pokazatelje, razvijenost trupova, pH vrijednost i boju mesa. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno ukupno 39 romanovske janjadi koja je neposredno prije klanja pojedinačno izvagana i podijeljena u dvije skupine: lagana (prosječna tjelesna masa pri klanju 23,44 kg) i teška (prosječna tjelesna masa pri klanju 29,06 kg). Teška janjad imala je značajno (P<0,01; P<0,05) veću masu trupa, udio jestivih iznutrica i kože s donjim dijelovima nogu od onih utvrđenih u lakše janjadi pri klanju. Međutim, nije utvrđen statistički značajan utjecaj tjelesne mase janjadi pri klanju na randman koji je bio gotovo identičan u obje istraživane skupine (52,4%). Klanjem teške janjadi dobiveni su statistički značajno teži i duži (P<0,001), širi (P<0,01) i dublji (P<0,05) trupovi. Statistički značajno niže pH vrijednosti MLD-a i više vrijednosti a* parametra boje u obje mišićne regije utvrđene su u trupova teške janjadi, dok se vrijednosti L* i b* parametara nisu statistički značajno razlikovale između trupova istraživanih skupina.

Ključne riječi
romanovska janjad; trupovi, randman; pH vrijednost; boja mesa

Hrčak ID: 118055

URI
https://hrcak.srce.hr/118055

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 565 *