hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

In vitro antioksidacijska i antibakterijska aktivnost fenolnih ekstrakata biljaka iz porodice Lamiaceae: studija međusobnih odnosa

Ivana Generalić Mekinić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1701-871X ; University of Split, Faculty of Chemistry and Technology, Teslina 10, HR-21000 Split, Croatia
Danijela Skroza ; University of Split, Faculty of Chemistry and Technology, Teslina 10, HR-21000 Split, Croatia
Ivica Ljubenkov ; University of Split, Faculty of Science, Teslina 12, HR-21000 Split, Croatia
Vida Šimat   ORCID icon orcid.org/0000-0001-8005-4073 ; University of Split, University Department of Marine Studies, Livanjska 5/III, HR-21000 Split, Croatia
Sonja Smole Možina ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Jamnikarjeva 101, SI-1111 Ljubljana, Slovenia
Višnja Katalinić ; University of Split, Faculty of Chemistry and Technology, Teslina 10, HR-21000 Split, Croatia

Puni tekst: hrvatski, pdf (211 KB) str. 119-127 preuzimanja: 204* citiraj
APA 6th Edition
Generalić Mekinić, I., Skroza, D., Ljubenkov, I., Šimat, V., Smole Možina, S. i Katalinić, V. (2014). In vitro antioksidacijska i antibakterijska aktivnost fenolnih ekstrakata biljaka iz porodice Lamiaceae: studija međusobnih odnosa. Food Technology and Biotechnology, 52 (1), 119-127. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/118571
MLA 8th Edition
Generalić Mekinić, Ivana, et al. "In vitro antioksidacijska i antibakterijska aktivnost fenolnih ekstrakata biljaka iz porodice Lamiaceae: studija međusobnih odnosa." Food Technology and Biotechnology, vol. 52, br. 1, 2014, str. 119-127. https://hrcak.srce.hr/118571. Citirano 20.01.2021.
Chicago 17th Edition
Generalić Mekinić, Ivana, Danijela Skroza, Ivica Ljubenkov, Vida Šimat, Sonja Smole Možina i Višnja Katalinić. "In vitro antioksidacijska i antibakterijska aktivnost fenolnih ekstrakata biljaka iz porodice Lamiaceae: studija međusobnih odnosa." Food Technology and Biotechnology 52, br. 1 (2014): 119-127. https://hrcak.srce.hr/118571
Harvard
Generalić Mekinić, I., et al. (2014). 'In vitro antioksidacijska i antibakterijska aktivnost fenolnih ekstrakata biljaka iz porodice Lamiaceae: studija međusobnih odnosa', Food Technology and Biotechnology, 52(1), str. 119-127. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/118571 (Datum pristupa: 20.01.2021.)
Vancouver
Generalić Mekinić I, Skroza D, Ljubenkov I, Šimat V, Smole Možina S, Katalinić V. In vitro antioksidacijska i antibakterijska aktivnost fenolnih ekstrakata biljaka iz porodice Lamiaceae: studija međusobnih odnosa. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2014 [pristupljeno 20.01.2021.];52(1):119-127. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/118571
IEEE
I. Generalić Mekinić, D. Skroza, I. Ljubenkov, V. Šimat, S. Smole Možina i V. Katalinić, "In vitro antioksidacijska i antibakterijska aktivnost fenolnih ekstrakata biljaka iz porodice Lamiaceae: studija međusobnih odnosa", Food Technology and Biotechnology, vol.52, br. 1, str. 119-127, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/118571. [Citirano: 20.01.2021.]
Puni tekst: engleski, pdf (146 KB) str. 119-127 preuzimanja: 1.234* citiraj
APA 6th Edition
Generalić Mekinić, I., Skroza, D., Ljubenkov, I., Šimat, V., Smole Možina, S. i Katalinić, V. (2014). In vitro Antioxidant and Antibacterial Activity of Lamiaceae Phenolic Extracts: A Correlation Study. Food Technology and Biotechnology, 52 (1), 119-127. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/118571
MLA 8th Edition
Generalić Mekinić, Ivana, et al. "In vitro Antioxidant and Antibacterial Activity of Lamiaceae Phenolic Extracts: A Correlation Study." Food Technology and Biotechnology, vol. 52, br. 1, 2014, str. 119-127. https://hrcak.srce.hr/118571. Citirano 20.01.2021.
Chicago 17th Edition
Generalić Mekinić, Ivana, Danijela Skroza, Ivica Ljubenkov, Vida Šimat, Sonja Smole Možina i Višnja Katalinić. "In vitro Antioxidant and Antibacterial Activity of Lamiaceae Phenolic Extracts: A Correlation Study." Food Technology and Biotechnology 52, br. 1 (2014): 119-127. https://hrcak.srce.hr/118571
Harvard
Generalić Mekinić, I., et al. (2014). 'In vitro Antioxidant and Antibacterial Activity of Lamiaceae Phenolic Extracts: A Correlation Study', Food Technology and Biotechnology, 52(1), str. 119-127. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/118571 (Datum pristupa: 20.01.2021.)
Vancouver
Generalić Mekinić I, Skroza D, Ljubenkov I, Šimat V, Smole Možina S, Katalinić V. In vitro Antioxidant and Antibacterial Activity of Lamiaceae Phenolic Extracts: A Correlation Study. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2014 [pristupljeno 20.01.2021.];52(1):119-127. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/118571
IEEE
I. Generalić Mekinić, D. Skroza, I. Ljubenkov, V. Šimat, S. Smole Možina i V. Katalinić, "In vitro Antioxidant and Antibacterial Activity of Lamiaceae Phenolic Extracts: A Correlation Study", Food Technology and Biotechnology, vol.52, br. 1, str. 119-127, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/118571. [Citirano: 20.01.2021.]

Sažetak
U radu je spektrofotometrijski određen udjel ukupnih fenola i fenolnih podgrupa u ekstraktima pet biljaka iz porodice Lamiaceae (kadulja, majčina dušica, matičnjak, menta i mravinac), a udjel je pojedinih fenola utvrđen pomoću visokodjelotvorne tekućinske kromatografije. Antioksidacijska je aktivnost ekstrakata ispitana pomoću različitih metoda, a njihov antibakterijski učinak s pomoću najvažnijih patogenih bakterija prisutnih u hrani, kao što su: Campylobacter coli, Salmonella Infantis, Escherichia coli, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes i Staphylococcus aureus. Najveći su udjeli ukupnih fenola i neflavonoida pronađeni u ekstraktu kadulje, koji je imao i najbolji antibakterijski učinak, osobito na Gram-pozitivne bakterije i C. coli. Najbolja je reducirajuća snaga i sposobnost uklanjanja molekula slobodnih radikala dokazana za ekstrakt matičnjaka, koji je imao najveći udjel ružmarinske kiseline. Nadalje, analizom glavnih komponenata ispitan je utjecaj fenola, osobito ružmarinske kiseline, na biološka svojstva ekstrakata biljaka iz porodice Lamiaceae. Udjel je ružmarinske kiseline bio u pozitivnoj korelaciji sa svim antioksidacijskim parametrima, što potvrđuje njezin značajan doprinos antioksidacijskoj aktivnosti ispitanih ekstrakata.

Ključne riječi
Lamiaceae; fenolni spojevi; ružmarinska kiselina; antioksidacijska svojstva; antimikrobna aktivnost; analiza glavnih komponenata

Hrčak ID: 118571

URI
https://hrcak.srce.hr/118571

[engleski]

Posjeta: 2.006 *