Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

In vitro antioksidacijska i antibakterijska aktivnost fenolnih ekstrakata biljaka iz porodice Lamiaceae: studija međusobnih odnosa

Ivana Generalić Mekinić orcid id orcid.org/0000-0003-1701-871X ; University of Split, Faculty of Chemistry and Technology, Teslina 10, HR-21000 Split, Croatia
Danijela Skroza ; University of Split, Faculty of Chemistry and Technology, Teslina 10, HR-21000 Split, Croatia
Ivica Ljubenkov ; University of Split, Faculty of Science, Teslina 12, HR-21000 Split, Croatia
Vida Šimat orcid id orcid.org/0000-0001-8005-4073 ; University of Split, University Department of Marine Studies, Livanjska 5/III, HR-21000 Split, Croatia
Sonja Smole Možina ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Jamnikarjeva 101, SI-1111 Ljubljana, Slovenia
Višnja Katalinić ; University of Split, Faculty of Chemistry and Technology, Teslina 10, HR-21000 Split, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 211 Kb

str. 119-127

preuzimanja: 393

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 146 Kb

str. 119-127

preuzimanja: 1.690

citiraj


Sažetak

U radu je spektrofotometrijski određen udjel ukupnih fenola i fenolnih podgrupa u ekstraktima pet biljaka iz porodice Lamiaceae (kadulja, majčina dušica, matičnjak, menta i mravinac), a udjel je pojedinih fenola utvrđen pomoću visokodjelotvorne tekućinske kromatografije. Antioksidacijska je aktivnost ekstrakata ispitana pomoću različitih metoda, a njihov antibakterijski učinak s pomoću najvažnijih patogenih bakterija prisutnih u hrani, kao što su: Campylobacter coli, Salmonella Infantis, Escherichia coli, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes i Staphylococcus aureus. Najveći su udjeli ukupnih fenola i neflavonoida pronađeni u ekstraktu kadulje, koji je imao i najbolji antibakterijski učinak, osobito na Gram-pozitivne bakterije i C. coli. Najbolja je reducirajuća snaga i sposobnost uklanjanja molekula slobodnih radikala dokazana za ekstrakt matičnjaka, koji je imao najveći udjel ružmarinske kiseline. Nadalje, analizom glavnih komponenata ispitan je utjecaj fenola, osobito ružmarinske kiseline, na biološka svojstva ekstrakata biljaka iz porodice Lamiaceae. Udjel je ružmarinske kiseline bio u pozitivnoj korelaciji sa svim antioksidacijskim parametrima, što potvrđuje njezin značajan doprinos antioksidacijskoj aktivnosti ispitanih ekstrakata.

Ključne riječi

Lamiaceae; fenolni spojevi; ružmarinska kiselina; antioksidacijska svojstva; antimikrobna aktivnost; analiza glavnih komponenata

Hrčak ID:

118571

URI

https://hrcak.srce.hr/118571

Datum izdavanja:

17.3.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.284 *