hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Višekriterijski i ekonometrijski pristup ocjenjivanja mliječnih proizvoda

Karmen Pažek   ORCID icon orcid.org/0000-0002-7798-4330 ; Department of Agricultural Economics and Rural Development, Faculty of Agriculture and Life Sciences, Maribor, Pivola 10, 2311 Hoče, Slovenia
Jernej Turk ; Department of Agricultural Economics and Rural Development, Faculty of Agriculture and Life Sciences, Maribor, Pivola 10, 2311 Hoče, Slovenia
Sebjan Hari ; Department of Agricultural Economics and Rural Development, Faculty of Agriculture and Life Sciences, Maribor, Pivola 10, 2311 Hoče, Slovenia
Črtomir Rozman ; Department of Agricultural Economics and Rural Development, Faculty of Agriculture and Life Sciences, Maribor, Pivola 10, 2311 Hoče, Slovenia
Jernej Prišenk ; Department of Agricultural Economics and Rural Development, Faculty of Agriculture and Life Sciences, Maribor, Pivola 10, 2311 Hoče, Slovenia

Puni tekst: engleski, pdf (636 KB) str. 127-136 preuzimanja: 552* citiraj
APA 6th Edition
Pažek, K., Turk, J., Hari, S., Rozman, Č. i Prišenk, J. (2014). Multi-criteria and econometric evaluation of dairy products. Mljekarstvo, 64 (2), 127-136. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/121607
MLA 8th Edition
Pažek, Karmen, et al. "Multi-criteria and econometric evaluation of dairy products." Mljekarstvo, vol. 64, br. 2, 2014, str. 127-136. https://hrcak.srce.hr/121607. Citirano 13.11.2019.
Chicago 17th Edition
Pažek, Karmen, Jernej Turk, Sebjan Hari, Črtomir Rozman i Jernej Prišenk. "Multi-criteria and econometric evaluation of dairy products." Mljekarstvo 64, br. 2 (2014): 127-136. https://hrcak.srce.hr/121607
Harvard
Pažek, K., et al. (2014). 'Multi-criteria and econometric evaluation of dairy products', Mljekarstvo, 64(2), str. 127-136. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/121607 (Datum pristupa: 13.11.2019.)
Vancouver
Pažek K, Turk J, Hari S, Rozman Č, Prišenk J. Multi-criteria and econometric evaluation of dairy products. Mljekarstvo [Internet]. 2014 [pristupljeno 13.11.2019.];64(2):127-136. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/121607
IEEE
K. Pažek, J. Turk, S. Hari, Č. Rozman i J. Prišenk, "Multi-criteria and econometric evaluation of dairy products", Mljekarstvo, vol.64, br. 2, str. 127-136, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/121607. [Citirano: 13.11.2019.]

Sažetak
Multikriterijski pristup ocjenjivanja mliječnih proizvoda u smislu upotrebe DEX bio je nadograđen ekonometrijskom analizom za ocjenjivanje proizvodnih i potrošačkih trendova prije negoli su analizirani proizvodi uvršteni u prodaju. Studija istražuje četiri različita mliječna proizvoda odnosno proizvodne alternative: “Pomursko mlejko”, “Lejko mleko”, “Fyto mleko” i “Posneto mleko v prahu”. Rezultati DEXi analize ukazuju na to da se svi analizirani mliječni proizvodi svrstavaju u kategoriju “iznadprosječni”. Istraživana je mogućnost poboljšanja situacije s mlijekom u prahu preko povećanja njegove distribucijske moći na tržištu, te je pri tome upotrijebljena “what-if‘” (“što-ako”) analiza. U zadnjoj fazi izgrađen je ekonometrijski model za ocjenjivanje promjena u strukturi potraživanja mlijeka s malim postotkom masnoće. Empirijski rezultati pokazali su veliku reakciju kupaca na promjene u cijenama te vrste mlijeka, s relativno visokim vrijednostima elastičnosti potraživanja (1,15 jedinice).

Ključne riječi
multikriterijska teorija odlučivanja; DEXi; ekonometrijska analiza; mliječni proizvodi

Hrčak ID: 121607

URI
https://hrcak.srce.hr/121607

[engleski]

Posjeta: 925 *