hrcak mascot   Srce   HID

Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, Vol. 57 No. 1, 2007.

Izvorni znanstveni članak

The inhibitory activity of Lactic acid bacteria isolated from fresh cow cheese

Nevijo Zdolec   ORCID icon orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sanja Lazić
Lidija Kozačinski
Mirza Hadžiosmanović
Ivana Filipović

Puni tekst: engleski, pdf (236 KB) str. 5-13 preuzimanja: 1.018* citiraj
APA 6th Edition
Zdolec, N., Lazić, S., Kozačinski, L., Hadžiosmanović, M. i Filipović, I. (2007). The inhibitory activity of Lactic acid bacteria isolated from fresh cow cheese. Mljekarstvo, 57 (1), 5-13. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/11717
MLA 8th Edition
Zdolec, Nevijo, et al. "The inhibitory activity of Lactic acid bacteria isolated from fresh cow cheese." Mljekarstvo, vol. 57, br. 1, 2007, str. 5-13. https://hrcak.srce.hr/11717. Citirano 26.05.2019.
Chicago 17th Edition
Zdolec, Nevijo, Sanja Lazić, Lidija Kozačinski, Mirza Hadžiosmanović i Ivana Filipović. "The inhibitory activity of Lactic acid bacteria isolated from fresh cow cheese." Mljekarstvo 57, br. 1 (2007): 5-13. https://hrcak.srce.hr/11717
Harvard
Zdolec, N., et al. (2007). 'The inhibitory activity of Lactic acid bacteria isolated from fresh cow cheese', Mljekarstvo, 57(1), str. 5-13. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/11717 (Datum pristupa: 26.05.2019.)
Vancouver
Zdolec N, Lazić S, Kozačinski L, Hadžiosmanović M, Filipović I. The inhibitory activity of Lactic acid bacteria isolated from fresh cow cheese. Mljekarstvo [Internet]. 2007 [pristupljeno 26.05.2019.];57(1):5-13. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/11717
IEEE
N. Zdolec, S. Lazić, L. Kozačinski, M. Hadžiosmanović i I. Filipović, "The inhibitory activity of Lactic acid bacteria isolated from fresh cow cheese", Mljekarstvo, vol.57, br. 1, str. 5-13, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/11717. [Citirano: 26.05.2019.]
Puni tekst: hrvatski, pdf (236 KB) str. 5-13 preuzimanja: 629* citiraj
APA 6th Edition
Zdolec, N., Lazić, S., Kozačinski, L., Hadžiosmanović, M. i Filipović, I. (2007). Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira. Mljekarstvo, 57 (1), 5-13. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/11717
MLA 8th Edition
Zdolec, Nevijo, et al. "Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira." Mljekarstvo, vol. 57, br. 1, 2007, str. 5-13. https://hrcak.srce.hr/11717. Citirano 26.05.2019.
Chicago 17th Edition
Zdolec, Nevijo, Sanja Lazić, Lidija Kozačinski, Mirza Hadžiosmanović i Ivana Filipović. "Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira." Mljekarstvo 57, br. 1 (2007): 5-13. https://hrcak.srce.hr/11717
Harvard
Zdolec, N., et al. (2007). 'Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira', Mljekarstvo, 57(1), str. 5-13. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/11717 (Datum pristupa: 26.05.2019.)
Vancouver
Zdolec N, Lazić S, Kozačinski L, Hadžiosmanović M, Filipović I. Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira. Mljekarstvo [Internet]. 2007 [pristupljeno 26.05.2019.];57(1):5-13. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/11717
IEEE
N. Zdolec, S. Lazić, L. Kozačinski, M. Hadžiosmanović i I. Filipović, "Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira", Mljekarstvo, vol.57, br. 1, str. 5-13, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/11717. [Citirano: 26.05.2019.]

Sažetak
Lactic acid bacteria are the constituent part of milk microbial flora that could influence the safety of dairy products due production of organic acids, hydrogen peroxide, carbon dioxide and bacteriocins. Taking this in consideration, the objective of this study was to investigate the composition of lactic acid bacteria population in fresh cow cheeses taken from local markets, as well as their antimicrobial capacity. Lactic acid bacteria counts were determined according to ISO 1524:1998 method, biochemical determination using API 50 CHL system, and inhibitory activity against L. monocytogenes NCTC 10527 by agar well diffusion assay. Lactic acid bacteria count in fresh cow cheeses (n=10) ranged from 5.87 to 8.38 log10 CFU g-1. Among 52 MRS isolates collected, 61.54 % were assigned to the Lactococcus lactis subsp. Lactis species, 23.07 % Lactobacillus helveticus, 11.54 % Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris and 3.85 % Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides. Antilisterial activity was found in 18 isolates.

Ključne riječi
lactic acid bacteria; fresh cow cheese; bacteriocins; food safety

Hrčak ID: 11717

URI
https://hrcak.srce.hr/11717

[hrvatski]

Posjeta: 2.573 *