Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Učinak duljine skladištenja na kvalitetu jaja i valivost kokoši Rhode Island Red.

Muhammad J. A. Khan ; Poultry Research Institute, Murree Road, Shamsabad, Rawalpindi, Pakistan
Sohail H. Khan orcid id orcid.org/0000-0002-5147-5458 ; Poultry Research Institute, Murree Road, Shamsabad, Rawalpindi, Pakistan
Amir Bukhsh ; Poultry Research Institute, Murree Road, Shamsabad, Rawalpindi, Pakistan
Muhammad Amin ; Poultry Research Institute, Murree Road, Shamsabad, Rawalpindi, Pakistan


Puni tekst: engleski pdf 206 Kb

str. 291-303

preuzimanja: 2.731

citiraj


Sažetak

U radu su istraženi valivost i karakteristike jaja pasmine Rhode Island Red u uvjetima različite duljine skladištenja od 0, 2, 3, 5, 7 i 9 dana. Duljina skladištenja statistički je značajno (P<0,05) utjecala na valivost, valivost oplođenih jaja, smrtnost embrija, masu pilića, masu bjelanjka, masu žumanjka, indeks bjelanjka, indeks žumanjka te na vrijednost Haughove jedinice. Nije utvrđen ni pozitivan ni negativan učinak duljine skladištenja na stopu plodnosti, ali je duljina skladištenja od 3 dana značajno utjecala (P<0,05) na masu jaja, valivost, razvoj embrija i masu pilića. Ustanovljeno je da u jaja Rhode Island Red kokoši produženo vrijeme skladištenja dovodi do smanjenja mase bjelanjka, mase žumanjka, indeksa bjelanjka, indeksa žumanjka i vrijednost Haughove jedinice. Zaključeno je da jaja kokoši Rhode Island Red ne bi trebalo skladištiti dulje od 3 dana.

Ključne riječi

kokoš; Rhode Islan Red; kvaliteta jaja; gubitak mase jaja; valivost

Hrčak ID:

122092

URI

https://hrcak.srce.hr/122092

Datum izdavanja:

28.5.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.959 *