hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Procjena moguće izloženosti okratoksinu A putem konzumacije kontaminiranih mesnih proizvoda

Ana Vulić ; Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za analitičku kemiju, Savska cesta 143, Zagreb, Hrvatska
doc. Jelka Pleadin ; Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za analitičku kemiju, Savska cesta 143, Zagreb, Hrvatska
Nina Perši ; Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za analitičku kemiju, Savska cesta 143, Zagreb, Hrvatska
prof. Nada Vahčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, Zagreb, Hrvatska
Bigita Hengl
Andrea Gross-Bošković dipl.ing. ; Hrvatska agencija za hranu, I. Gundulića 36b, Osijek, Hrvatska
Martina Jurković dipl.ing.; ; Hrvatska agencija za hranu, I. Gundulića 36b, Osijek, Hrvatska
prof. Dragan Kovačević ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Franje Kuhača 20, Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (845 KB) str. 138-144 preuzimanja: 193* citiraj
APA 6th Edition
Vulić, A., Pleadin, d.J., Perši, N., Vahčić, p.N., Hengl, B., Gross-Bošković dipl.ing., A., ... Kovačević, p.D. (2014). Procjena moguće izloženosti okratoksinu A putem konzumacije kontaminiranih mesnih proizvoda. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (2), 138-144. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/124132
MLA 8th Edition
Vulić, Ana, et al. "Procjena moguće izloženosti okratoksinu A putem konzumacije kontaminiranih mesnih proizvoda." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVI, br. 2, 2014, str. 138-144. https://hrcak.srce.hr/124132. Citirano 17.07.2019.
Chicago 17th Edition
Vulić, Ana, doc. Jelka Pleadin, Nina Perši, prof. Nada Vahčić, Bigita Hengl, Andrea Gross-Bošković dipl.ing., Martina Jurković dipl.ing.; i prof. Dragan Kovačević. "Procjena moguće izloženosti okratoksinu A putem konzumacije kontaminiranih mesnih proizvoda." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVI, br. 2 (2014): 138-144. https://hrcak.srce.hr/124132
Harvard
Vulić, A., et al. (2014). 'Procjena moguće izloženosti okratoksinu A putem konzumacije kontaminiranih mesnih proizvoda', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI(2), str. 138-144. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/124132 (Datum pristupa: 17.07.2019.)
Vancouver
Vulić A, Pleadin dJ, Perši N, Vahčić pN, Hengl B, Gross-Bošković dipl.ing. A i sur. Procjena moguće izloženosti okratoksinu A putem konzumacije kontaminiranih mesnih proizvoda. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2014 [pristupljeno 17.07.2019.];XVI(2):138-144. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/124132
IEEE
A. Vulić, et al., "Procjena moguće izloženosti okratoksinu A putem konzumacije kontaminiranih mesnih proizvoda", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVI, br. 2, str. 138-144, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/124132. [Citirano: 17.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (832 KB) str. 169-175 preuzimanja: 199* citiraj
APA 6th Edition
Vulić, A., Pleadin, d.J., Perši, N., Vahčić, p.N., Hengl, B., Gross-Bošković dipl.ing., A., ... Kovačević, p.D. (2014). Estimation of possible exposure to Ochratoxin A via consumption of contaminated meat products. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (2), 169-175. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/124132
MLA 8th Edition
Vulić, Ana, et al. "Estimation of possible exposure to Ochratoxin A via consumption of contaminated meat products." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVI, br. 2, 2014, str. 169-175. https://hrcak.srce.hr/124132. Citirano 17.07.2019.
Chicago 17th Edition
Vulić, Ana, doc. Jelka Pleadin, Nina Perši, prof. Nada Vahčić, Bigita Hengl, Andrea Gross-Bošković dipl.ing., Martina Jurković dipl.ing.; i prof. Dragan Kovačević. "Estimation of possible exposure to Ochratoxin A via consumption of contaminated meat products." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVI, br. 2 (2014): 169-175. https://hrcak.srce.hr/124132
Harvard
Vulić, A., et al. (2014). 'Estimation of possible exposure to Ochratoxin A via consumption of contaminated meat products', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI(2), str. 169-175. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/124132 (Datum pristupa: 17.07.2019.)
Vancouver
Vulić A, Pleadin dJ, Perši N, Vahčić pN, Hengl B, Gross-Bošković dipl.ing. A i sur. Estimation of possible exposure to Ochratoxin A via consumption of contaminated meat products. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2014 [pristupljeno 17.07.2019.];XVI(2):169-175. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/124132
IEEE
A. Vulić, et al., "Estimation of possible exposure to Ochratoxin A via consumption of contaminated meat products", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVI, br. 2, str. 169-175, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/124132. [Citirano: 17.07.2019.]

Sažetak
Okratoksin A je sekundarni toksični metabolit kojeg proizvode plijesni rodova Aspergillus i Penicillium. Podaci ukazuju na učestalu kontaminaciju okratoksinom A žitarica i proizvoda od žita te posljedično moguću kontaminaciju mesa i mesnih proizvoda. Cilj ovog
istraživanja bio je utvrditi moguću razinu izloženosti potrošača okratoksinu A konzumiranjem tradicionalnih mesnih proizvoda kon-
taminiranim ovih toksinom. Uzimajući u obzir prehrambene navike i koncentracije okratoksina A u različitim mesnim proizvodima dobivenim iz sirovina tretiranih životinja, procijenjena je moguća izloženost okratoksinu A. Dobiveni rezultati pokazali su da je vjero-
jatnost izlaganja okratoksinu A u dozi koja je iznad TWI (120 ng/kg TM tjedno) vrlo niska. Podaci su pokazali da bi samo konzumiran-
jem pancete 0,8% populacije bilo izloženo okratoksinu A u dozi koja je iznad TWI vrijednosti od 120 ng/g TM tjedno, a koja je de3ni-
rana od strane EFSA. Podaci za kulen, slavonsku kobasicu, šunku i dimljena rebra ukazuju da je mala vjerojatnost da će stanovništvo
(prosječne tjelesne mase 70 kg) biti izloženo okratoksinu A u dozama većim od TWI ako konzumira kontaminirane proizvode.

Ključne riječi
okratoksin A; mesni proizvodi; izloženost; Tolerable Weekly Intake; ELISA

Hrčak ID: 124132

URI
https://hrcak.srce.hr/124132

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 647 *