hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i proizvodne sezone na &zikalno-kemijska svojstva mesa janjadi ličke pramenke

Ana Kaić ; Zavod za specijalno stočarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska
prof. Boro Mioč ; Zavod za specijalno stočarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Ante Kasap, dipl.ing.agr. ; Zavod za specijalno stočarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Leopold Živković ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (242 KB) str. 145-150 preuzimanja: 160* citiraj
APA 6th Edition
Kaić, A., Mioč, p.B., Kasap, dipl.ing.agr., A. i Živković, L. (2014). Utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i proizvodne sezone na &zikalno-kemijska svojstva mesa janjadi ličke pramenke. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (2), 145-150. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/124133
MLA 8th Edition
Kaić, Ana, et al. "Utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i proizvodne sezone na &zikalno-kemijska svojstva mesa janjadi ličke pramenke." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVI, br. 2, 2014, str. 145-150. https://hrcak.srce.hr/124133. Citirano 24.07.2019.
Chicago 17th Edition
Kaić, Ana, prof. Boro Mioč, Ante Kasap, dipl.ing.agr. i Leopold Živković. "Utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i proizvodne sezone na &zikalno-kemijska svojstva mesa janjadi ličke pramenke." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVI, br. 2 (2014): 145-150. https://hrcak.srce.hr/124133
Harvard
Kaić, A., et al. (2014). 'Utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i proizvodne sezone na &zikalno-kemijska svojstva mesa janjadi ličke pramenke', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI(2), str. 145-150. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/124133 (Datum pristupa: 24.07.2019.)
Vancouver
Kaić A, Mioč pB, Kasap, dipl.ing.agr. A, Živković L. Utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i proizvodne sezone na &zikalno-kemijska svojstva mesa janjadi ličke pramenke. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2014 [pristupljeno 24.07.2019.];XVI(2):145-150. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/124133
IEEE
A. Kaić, p.B. Mioč, A. Kasap, dipl.ing.agr. i L. Živković, "Utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i proizvodne sezone na &zikalno-kemijska svojstva mesa janjadi ličke pramenke", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVI, br. 2, str. 145-150, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/124133. [Citirano: 24.07.2019.]

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i proizvodne sezone na vrijednosti pH, boju, gubitak mesnog
soka i osnovni kemijski sastav mesa janjadi ličke pramenke. Janjad ličke pramenke je uzgojena na obiteljskom poljoprivrednom gos-
podarstvu u Ličko-senjskoj županiji tijekom 2010. i 2011. godine. Odabrana janjad je bila ujednačene zastupljenosti po spolu i zaklana
s navršenih 5 mjeseci. Statistički značajne razlike između muške i ženske janjadi ličke pramenke utvrđene su samo u gubitku mesnog
soka (p < 0,05) čije su znatno veće vrijednosti utvrđene u mišićnom tkivu muške janjadi. Povećanje tjelesne mase pri klanju statistički je
značajno utjecalo (p < 0,05) samo na vrijednost a* pokazatelja boje janjećeg mesa. Proizvodna sezona je statistički značajno utjecala
(p < 0,05) na L*, a* i b* vrijednosti pokazatelja boje janjećeg mesa.

Ključne riječi
boja; gubitak mesnog soka; osnovni kemijski sastav; vrijednost pH

Hrčak ID: 124133

URI
https://hrcak.srce.hr/124133

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 380 *