hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Utjecaj dodatka selena u hrani i smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera

Dejan Marenčić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Milislava Demerca 1, 48260 Križevci, Hrvatska
Ivan Pušić ; Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ulica Republike Austrije 14, Zagreb
Lidija Kozačinski ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
Bela Njarr ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
Željka Cvrtila Fleck ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
Suzana Milinković Tur ; Zavod za *ziologiju i radiobiologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (135 KB) str. 151-155 preuzimanja: 142* citiraj
APA 6th Edition
Marenčić, D., Pušić, I., Kozačinski, L., Njarr, B., Cvrtila Fleck, Ž. i Milinković Tur, S. (2014). Utjecaj dodatka selena u hrani i smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (2), 151-155. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/124134
MLA 8th Edition
Marenčić, Dejan, et al. "Utjecaj dodatka selena u hrani i smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVI, br. 2, 2014, str. 151-155. https://hrcak.srce.hr/124134. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Marenčić, Dejan, Ivan Pušić, Lidija Kozačinski, Bela Njarr, Željka Cvrtila Fleck i Suzana Milinković Tur. "Utjecaj dodatka selena u hrani i smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVI, br. 2 (2014): 151-155. https://hrcak.srce.hr/124134
Harvard
Marenčić, D., et al. (2014). 'Utjecaj dodatka selena u hrani i smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI(2), str. 151-155. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/124134 (Datum pristupa: 23.07.2019.)
Vancouver
Marenčić D, Pušić I, Kozačinski L, Njarr B, Cvrtila Fleck Ž, Milinković Tur S. Utjecaj dodatka selena u hrani i smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2014 [pristupljeno 23.07.2019.];XVI(2):151-155. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/124134
IEEE
D. Marenčić, I. Pušić, L. Kozačinski, B. Njarr, Ž. Cvrtila Fleck i S. Milinković Tur, "Utjecaj dodatka selena u hrani i smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVI, br. 2, str. 151-155, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/124134. [Citirano: 23.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (139 KB) str. 176-180 preuzimanja: 174* citiraj
APA 6th Edition
Marenčić, D., Pušić, I., Kozačinski, L., Njarr, B., Cvrtila Fleck, Ž. i Milinković Tur, S. (2014). The e0ects of selenium addition in feed and freezing to technological characteristics of broiler meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (2), 176-180. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/124134
MLA 8th Edition
Marenčić, Dejan, et al. "The e0ects of selenium addition in feed and freezing to technological characteristics of broiler meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVI, br. 2, 2014, str. 176-180. https://hrcak.srce.hr/124134. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Marenčić, Dejan, Ivan Pušić, Lidija Kozačinski, Bela Njarr, Željka Cvrtila Fleck i Suzana Milinković Tur. "The e0ects of selenium addition in feed and freezing to technological characteristics of broiler meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVI, br. 2 (2014): 176-180. https://hrcak.srce.hr/124134
Harvard
Marenčić, D., et al. (2014). 'The e0ects of selenium addition in feed and freezing to technological characteristics of broiler meat', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI(2), str. 176-180. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/124134 (Datum pristupa: 23.07.2019.)
Vancouver
Marenčić D, Pušić I, Kozačinski L, Njarr B, Cvrtila Fleck Ž, Milinković Tur S. The e0ects of selenium addition in feed and freezing to technological characteristics of broiler meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2014 [pristupljeno 23.07.2019.];XVI(2):176-180. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/124134
IEEE
D. Marenčić, I. Pušić, L. Kozačinski, B. Njarr, Ž. Cvrtila Fleck i S. Milinković Tur, "The e0ects of selenium addition in feed and freezing to technological characteristics of broiler meat", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVI, br. 2, str. 176-180, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/124134. [Citirano: 23.07.2019.]

Sažetak
U radu je istraživan utjecaj dodatka selena u obrok i postupka smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera. Istraživanje je prove-
deno na pilićima (n=300) hibridima teške pasmine Cobb 500 koji su razdijeljeni s obzirom na oblik i količinu dodanog Se u hrani u tri
skupine. Dodatak Se u hrani nije imao značajan utjecaj na električnu provodljivost i boju pilećega mesa (P>0,05). Duboko smrzavanje
imalo je značajan utjecaj na električnu provodljivost (P<0,001) i svijetloću mesa, tj. na L* vrijednost (P<0,05), dok su samo zanemarive
razlike utvrđene za parametre boje a* i b* (P>0,05).

Ključne riječi
selen; tehnološka svojstva; brojleri

Hrčak ID: 124134

URI
https://hrcak.srce.hr/124134

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 523 *