hrcak mascot   Srce   HID

Original scientific paper

Dvadeset godina jedne Didaktike (Kako smo stvarali Didaktiku)

Ladislav Bognar ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Učiteljski fakultet u Osijeku, Hrvatska
Milan Matijević ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Fulltext: english, pdf (284 KB) pages 15-28 downloads: 2.386* cite
APA 6th Edition
Bognar, L. & Matijević, M. (2014). TWENTY YEARS OF THE COURSE BOOK DIDACTICS How we created the course book Didactics. Život i škola, LX (31), 15-28. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/125290
MLA 8th Edition
Bognar, Ladislav and Milan Matijević. "TWENTY YEARS OF THE COURSE BOOK DIDACTICS How we created the course book Didactics." Život i škola, vol. LX, no. 31, 2014, pp. 15-28. https://hrcak.srce.hr/125290. Accessed 17 Oct. 2021.
Chicago 17th Edition
Bognar, Ladislav and Milan Matijević. "TWENTY YEARS OF THE COURSE BOOK DIDACTICS How we created the course book Didactics." Život i škola LX, no. 31 (2014): 15-28. https://hrcak.srce.hr/125290
Harvard
Bognar, L., and Matijević, M. (2014). 'TWENTY YEARS OF THE COURSE BOOK DIDACTICS How we created the course book Didactics', Život i škola, LX(31), pp. 15-28. Available at: https://hrcak.srce.hr/125290 (Accessed 17 October 2021)
Vancouver
Bognar L, Matijević M. TWENTY YEARS OF THE COURSE BOOK DIDACTICS How we created the course book Didactics. Život i škola [Internet]. 2014 [cited 2021 October 17];LX(31):15-28. Available from: https://hrcak.srce.hr/125290
IEEE
L. Bognar and M. Matijević, "TWENTY YEARS OF THE COURSE BOOK DIDACTICS How we created the course book Didactics", Život i škola, vol.LX, no. 31, pp. 15-28, 2014. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/125290. [Accessed: 17 October 2021]

Abstracts
Sveučilišni udžbenik Didaktike (Bognar i Matijević, 2002), koji je nastao prije dvadeset godina i do sada je doživio tri izdanja, nastao je kao rezultat višegodišnjega angažiranja na mijenjanju nastave. U tim nastojanjima uočili smo da je nemoguće mijenjati nastavu ako se istovremeno ne mijenja i teorija na kojoj se ta nastava zasniva. Radi se o sinkroniziranom mijenjanju i teorije i prakse pri čemu i sami sudionici toga procesa doživljavaju osobnu promjenu. Događa se „suštinsko učenje“ (Rogers).
U ovom radu polazeći od metodološkog pristupa „living theory“ (Whitehead) objašnjavamo okolnosti u kojima smo osjetili potrebu za novim didaktičkim pristupom i kroz koja smo iskušenja i osobne dvojbe prolazili, kako smo postupno mijenjali vlastite zablude i okoštale koncepte, kako smo dolazili do novih ideja i kako smo ih provjeravali u praksi.
Taj buran proces događao se osamdesetih godina prošloga stoljeća u specifičnim društvenim okolnostima. Burna događanja iz 1968 imala su utjecaj na demokratizaciju društva, ali su posebno utjecala na promjene u odgoju i obrazovanju. Sve je to imalo velik utjecaj na stanje u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji. U to vrijeme osniva se i Europski forum za slobodu u odgoju u kojem su aktivno sudjelovali i mnogi naši pedagozi, a autori ovoga rada i jedni su od osnivača Foruma za Hrvatsku. Među hrvatskim pedagozima javljaju se mnogi zagovaratelji pluralizma u odgoju i obrazovanju.
Tražeći nova praktična rješenja, ostvarili smo niz projekata od modela početnog školovanja do modela osnovne škole koji su zahtijevali nove teorijske pristupe i odmak od tradicionalnih didaktičkih koncepcija, proučili smo velik broj povijesnih i suvremenih didaktičkih pristupa i u traženju novih didaktičkih rješenja surađivali s velikim brojem vrsnih učiteljica i učitelja, ali i mnogim znanstvenicima. Proučili smo velik broj didaktičkih teorijskih pristupa i na osnovi tih bogatih izvora gradili cjeloviti vlastiti sustav koji je uvažavao dostignutu razinu spoznaja na području filozofije, psihologije, sociologije, pedagogije, didaktike i metodike.
Didaktika koju smo stvarali nije trebala biti odraz postojećega, nego teorijska osnova i anticipacija mogućega i poželjnoga. Zbog toga je ova Didaktika i nakon dvadeset godina ostala po mnogočemu i dalje aktualna i predstavlja odmak od loše prakse te oslonac za nove pristupe koji teže stvaranju uvjeta za optimalni razvoj ljudske jedinke i društva okrenutoga ljudskim potrebama.
Osnovna pitanja o kojima se raspravlja u radu sljedeća su: Metodološki pristup, Društvene i pedagoške okolnosti, Od službene didaktike k didaktičkom pluralizmu, Od didaktike bez djeteta do humanističke orijentacije, Od teorije odraza do konstruktivizma, Od čovjeka jedne dimenzije do holističkog pristupa, Od koncepcije početnoga školovanja do modela osnovne škole, Od didaktike kao teorije obrazovanja do didaktike teorije odgojno-obrazovnoga procesa, Zaključna razmišljanja: Suvremeni didaktički izazovi.

Keywords
didaktika; didaktičke teorije; didaktički pluralizam; pedagogijska metodologija; teorija konstruktivizma; teorija kurikuluma

Hrčak ID: 125290

URI
https://hrcak.srce.hr/125290

[english] [german]

Visits: 3.540 *