hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Ekonomski trendovi u slovenskoj prehrambenoj industriji prije i nakon ulaska u EU

Aleš Kuhar ; University of Ljubljana, Biotechnical faculty, Groblje 3, 1230 Domžale
Emil Erjavec ; University of Ljubljana, Biotechnical faculty, Groblje 3, 1230 Domžale
Katarina Borovšak ; University of Ljubljana, Biotechnical faculty, Groblje 3, 1230 Domžale

Puni tekst: engleski, pdf (569 KB) str. 40-49 preuzimanja: 415* citiraj
APA 6th Edition
Kuhar, A., Erjavec, E. i Borovšak, K. (2014). Economic trends in the Slovenian food industry during the pre - and post EUaccession period. Agroeconomia Croatica, 4 (1), 40-49. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/125553
MLA 8th Edition
Kuhar, Aleš, et al. "Economic trends in the Slovenian food industry during the pre - and post EUaccession period." Agroeconomia Croatica, vol. 4, br. 1, 2014, str. 40-49. https://hrcak.srce.hr/125553. Citirano 19.06.2021.
Chicago 17th Edition
Kuhar, Aleš, Emil Erjavec i Katarina Borovšak. "Economic trends in the Slovenian food industry during the pre - and post EUaccession period." Agroeconomia Croatica 4, br. 1 (2014): 40-49. https://hrcak.srce.hr/125553
Harvard
Kuhar, A., Erjavec, E., i Borovšak, K. (2014). 'Economic trends in the Slovenian food industry during the pre - and post EUaccession period', Agroeconomia Croatica, 4(1), str. 40-49. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/125553 (Datum pristupa: 19.06.2021.)
Vancouver
Kuhar A, Erjavec E, Borovšak K. Economic trends in the Slovenian food industry during the pre - and post EUaccession period. Agroeconomia Croatica [Internet]. 2014 [pristupljeno 19.06.2021.];4(1):40-49. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/125553
IEEE
A. Kuhar, E. Erjavec i K. Borovšak, "Economic trends in the Slovenian food industry during the pre - and post EUaccession period", Agroeconomia Croatica, vol.4, br. 1, str. 40-49, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/125553. [Citirano: 19.06.2021.]

Sažetak
Ulazak u Europsku Uniju bio je sigurno najopsežniji izazov u slovenskoj ekonomiji od njezinog osamostaljenja. Stoga se ovim radom želi dati prikaz ekonomskog razvoja nacionalne prehrambene industrije u razdoblju od ulaska u EU te u sljedećih pet godina članstva u EU. Na temelju ekonomskih pokazatelja ovim se radom pokušava odgovoriti na neka od pitanja, koja se odnose na proces restrukturiranja slovenske prehrambene industrije u posljednjem desetljeću. Rezultati potvrđuju da je ekonomski preustroj, koji je kočio slovensku prehrambenu industriju posljednje desetljeće, zapravo aktiviran nakon ulaska u EU. To je dovelo do ograničavanja povoljnih ekonomskih uvjeta na vrlo zaštićenom domaćem tržištu, čime su radikalno uništeni poslovni rezultati, a samo one tvrtke koje se budu proaktivno restruktuirale, održat će se na tržištu EU.

Ključne riječi
industrijsko restrukturiranje; pristup EU; prehrambena industrija; Slovenija

Hrčak ID: 125553

URI
https://hrcak.srce.hr/125553

[engleski]

Posjeta: 674 *