Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Optimiranje, pročišćavanje i karakterizacija poligalakturonaze iz kore manga s pomoću plijesni Aspergillus foetidus

Sudheer Kumar Yannam ; Centre for Structural and Functional Genomics, Concordia University, 7141 Sherbrooke West Montreal-H4B2E6, Canada
Prakasham Reddi Shetty ; Bioengineering and Environmental Centre, Indian Institute of Chemical Technology, Hyderabad-500007, India
Vijaya Sarathi Reddy Obulum ; Department of Biochemistry, Sri Venkateswara University, Tirupati-517502, India


Puni tekst: hrvatski pdf 42 Kb

str. 359-367

preuzimanja: 194

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 527 Kb

str. 359-367

preuzimanja: 988

citiraj


Sažetak

Kora je manga, preostala nakon industrijske prerade pulpe voća, bogata pektinom, pa je upotrijebljena kao podloga za proizvodnju novog enzima, poligalakturonaze. Metodom odzivnih površina optimirano je pet ključnih čimbenika pri submerznom uzgoju plijesni
Aspergillus foetidus, i to: omjeri KH2PO4, peptona, MgSO4 i uree, te pH-vrijednost. Provedeno je ukupno 50 eksperimenata, a dobiveni su podaci bili u skladu s predviđenim optimalnim vrijednostima. Rezultati potvrđuju da se iz kore manga može uspješno proizvesti
poligalakturonaza, i to najviše 36,5 U/mL pri optimalnim omjerima (mase po volumenu): KH2PO4 22 %, pepton 0,5 %, MgSO4 0,02 %, urea 0,2 %, te pH-vrijednosti od 5,8. Poligalakturonaza je djelomično pročišćena 3,4 puta i određena je njezina molekularna masa od 34 kDa. Optimalna pH-vrijednost za aktivnost poligalakturonaze bila je 5, a temperatura 55 °C.

Ključne riječi

kora manga; Aspergillus foetidus; submerzni uzgoj; poligalakturonaza; metoda odzivnih površina

Hrčak ID:

126186

URI

https://hrcak.srce.hr/126186

Datum izdavanja:

15.9.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.781 *