hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0302

Sadržaj elemenata u tragovima u siru, vrhnju i maslacu

Nina Bilandžić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0009-5367 ; Laboratory for Residue Control, Department for Veterinary Public Health, Croatian Veterinary Institute, 10000 Zagreb, Croatia
Marija Sedak ; Laboratory for Residue Control, Department for Veterinary Public Health, Croatian Veterinary Institute, 10000 Zagreb, Croatia
Maja Đokić ; Laboratory for Residue Control, Department for Veterinary Public Health, Croatian Veterinary Institute, 10000 Zagreb, Croatia
Đurđica Božić ; Laboratory for Residue Control, Department for Veterinary Public Health, Croatian Veterinary Institute, 10000 Zagreb, Croatia
Božica Solomun Kolanović ; Laboratory for Residue Control, Department for Veterinary Public Health, Croatian Veterinary Institute, 10000 Zagreb, Croatia
Ivana Varenina ; Laboratory for Residue Control, Department for Veterinary Public Health, Croatian Veterinary Institute, 10000 Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (270 KB) str. 150-158 preuzimanja: 1.042* citiraj
APA 6th Edition
Bilandžić, N., Sedak, M., Đokić, M., Božić, Đ., Solomun Kolanović, B. i Varenina, I. (2014). Trace elements content in cheese, cream and butter. Mljekarstvo, 64 (3), 150-158. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0302
MLA 8th Edition
Bilandžić, Nina, et al. "Trace elements content in cheese, cream and butter." Mljekarstvo, vol. 64, br. 3, 2014, str. 150-158. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0302. Citirano 09.08.2020.
Chicago 17th Edition
Bilandžić, Nina, Marija Sedak, Maja Đokić, Đurđica Božić, Božica Solomun Kolanović i Ivana Varenina. "Trace elements content in cheese, cream and butter." Mljekarstvo 64, br. 3 (2014): 150-158. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0302
Harvard
Bilandžić, N., et al. (2014). 'Trace elements content in cheese, cream and butter', Mljekarstvo, 64(3), str. 150-158. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0302
Vancouver
Bilandžić N, Sedak M, Đokić M, Božić Đ, Solomun Kolanović B, Varenina I. Trace elements content in cheese, cream and butter. Mljekarstvo [Internet]. 2014 [pristupljeno 09.08.2020.];64(3):150-158. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0302
IEEE
N. Bilandžić, M. Sedak, M. Đokić, Đ. Božić, B. Solomun Kolanović i I. Varenina, "Trace elements content in cheese, cream and butter", Mljekarstvo, vol.64, br. 3, str. 150-158, 2014. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0302

Sažetak
Elementi u tragovima određeni su u pet vrsta sira, vrhnju i maslacu primjenom induktivno spregnute plazme-optičke emisijske spektrometrije. U uzorcima sira određeni su elementi u tragovima u rasponu (mg/kg): Al 0,01-3,93, Co<0,005, Cr 0,005-1,66, Li 0,008-0,056, Mn 0,068-5,37, Mo 0,003-0,225, Ni 0,01-0,163 i Sr 0,085-3,49. Utvrđene su statistički značajne razlike u koncentracijama Mn, Cr i Al (p<0,01, svi) između mliječnih proizvoda. Nije bilo značajnih razlika u koncentracijama Sr, Mo, Ni i Li među proizvodima. Najviše koncentracije izmjerene su u proizvodima (mg/kg): Mn 4,23 za polutvrdi masni sir, Sr 2,43 za krem sir, Mo 0,18 za vrhnje, Ni 0,14 i Li 0,028 za topljeni sir, Cr 1,13 i Al 3,87 za maslac. Koncentracije elementa u tragovima u sirevima i maslacu varirale su u usporedbi s podacima iz literature. Koncentracije Al, Cr, Mn i Mo u sirevima te Mn i Ni u maslacu bile su u skladu sa sadržajem utvrđenim u drugim zemljama. Ovi rezultati pokazuju razlike u proizvodnim procesima između zemalja. Dnevni unosi (eng. EDIs, estimated daily intakes) izračunati za Cr, Mn, Mo i Ni u sirevima pokazuju mali doprinos (0,59-3,38 %) prema vrijednostima dopuštenih dnevnih izloženosti (eng. PDE, permitted daily exposure) određenih za te elemente. Međutim, visoki doprinos Al (56 i 124 %) prema PTWI vrijednosti (eng. provisional maximum tolerable daily intake) u svježem i topljenom siru može predstavljati rizik za zdravlje potrošača.

Ključne riječi
sir; mliječni proizvodi; elementi u tragovima, Al, Co, Cr, Li, Mn, Mo, Ni, Sr, ICP-OES

Hrčak ID: 126246

URI
https://hrcak.srce.hr/126246

[engleski]

Posjeta: 1.559 *