hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0304

Preferencije potrošača i sastav livanjskog sira u odnosu na njegova senzorska svojstva

Anto Matić ; Concession Commission of Bosnia and Herzegovina, Bulevar Srpske vojske 13, 78000 Banja Luka, Bosnia and Herzegovina
Samir Kalit   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1460-2072 ; Dairy Science Department, Faculty of Agriculture University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Krešimir Salajpal ; Animal Science Department, Faculty of Agriculture University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Stanko Ivanković ; Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar, Biskupa Čule bb, 88000 Mostar, Bosnia and Herzegovina
Zlatan Sarić ; Faculty of Agriculture and Food Sciences University of Sarajevo, Zmaja of Bosne 8, 33000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Puni tekst: engleski, pdf (185 KB) str. 170-177 preuzimanja: 598* citiraj
APA 6th Edition
Matić, A., Kalit, S., Salajpal, K., Ivanković, S. i Sarić, Z. (2014). Consumers’ preferences and composition of Livanjski cheese in relation to its sensory characteristics. Mljekarstvo, 64 (3), 170-177. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0304
MLA 8th Edition
Matić, Anto, et al. "Consumers’ preferences and composition of Livanjski cheese in relation to its sensory characteristics." Mljekarstvo, vol. 64, br. 3, 2014, str. 170-177. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0304. Citirano 12.08.2020.
Chicago 17th Edition
Matić, Anto, Samir Kalit, Krešimir Salajpal, Stanko Ivanković i Zlatan Sarić. "Consumers’ preferences and composition of Livanjski cheese in relation to its sensory characteristics." Mljekarstvo 64, br. 3 (2014): 170-177. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0304
Harvard
Matić, A., et al. (2014). 'Consumers’ preferences and composition of Livanjski cheese in relation to its sensory characteristics', Mljekarstvo, 64(3), str. 170-177. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0304
Vancouver
Matić A, Kalit S, Salajpal K, Ivanković S, Sarić Z. Consumers’ preferences and composition of Livanjski cheese in relation to its sensory characteristics. Mljekarstvo [Internet]. 2014 [pristupljeno 12.08.2020.];64(3):170-177. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0304
IEEE
A. Matić, S. Kalit, K. Salajpal, S. Ivanković i Z. Sarić, "Consumers’ preferences and composition of Livanjski cheese in relation to its sensory characteristics", Mljekarstvo, vol.64, br. 3, str. 170-177, 2014. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0304

Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti preferencije potrošača livanjskog sira ovisno o vrsti mlijeka (kravlje ili miješano ovčje i kravlje mlijeko) i tipu proizvodnje (obiteljska poljoprivredna gospodarstava ili industrija). Također je istražena povezanost između senzorskih karakteristika i sastava livanjskog sira. Za istraživanje su korišteni livanjski sirevi zrelosti 60 dana, od čega su četiri sira proizvedena na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a jedan u industrijskim uvjetima. Tijekom istraživanja provedene su redovite inspekcije (svaka dva tjedna) kako bi se utvrdili uvjeti tijekom zrenja sira (temperatura, relativna vlažnost zraka i ventilacija). U cilju utvrđivanja senzorske ocjene sira u istraživanje je uključeno 160 potrošača i šest stručnjaka. Sir proizveden na gospodarstvu 1 ocijenjen je najboljim (P<0,05) te je dobio najvišu vrijednost za svaku pojedinačnu analiziranu osobinu (P<0,05). Specifičnost proizvodnje livanjskog sira na farmi 1 korištenje je miješanog ovčjeg i kravljeg mlijeka (70:30 %) i dobro kontrolirani uvjeti tijekom zrenja (15-18 °C, relativna vlažnost zraka 80-90 % i redovita ventilacija). Ovčje je mlijeko bilo važan čimbenik za postizanje veće ocjene livanjskog sira. Suprotno od ocjene potrošača, stručni ocjenjivači najboljim su ocijenili industrijski livanjski sir. Utvrđena je signifikantno visoka i negativna korelacija (P<0,05) između suhe tvari sira i ocjene stručnjaka za okus i miris. Štoviše, utvrđena je signifikantna, visoka i negativna korelacija (P<0,05) između suhe tvari sira i svih senzorskih osobina sira dobivenih od potrošača. Suprotno tome, veći udio soli i veća kiselost sira, kao konzervirajući čimbenici, pozitivno su utjecali na senzorske osobine livanjskog sira.

Ključne riječi
ovčje mlijeko; kravlje mlijeko; livanjski sir; preferencije potrošača; senzorska kvaliteta; sastav

Hrčak ID: 126248

URI
https://hrcak.srce.hr/126248

[engleski]

Posjeta: 1.184 *