hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0306

Odnos sustava držanja, indeksa potreba životinja i osobina kravljeg mlijeka

Slavča Hristov ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Institute of Animal Science, Nemanjina 6, 11080 Zemun, Belgrade, Serbia
Zvonko Zlatanović ; High Agriculture Food College, Ćirila i Metodija 1, 18400 Prokuplje, Serbia
Branislav Stanković ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Institute of Animal Science, Nemanjina 6, 11080 Zemun, Belgrade, Serbia
Marija Dokmanović ; University of Belgrade, Faculty of Veterinary Medicine, Bul. oslobođenja 18, 11000 Belgrade, Serbia
Dušica Ostojić-Andrić ; Institute for Animal Husbandry, Autoput 16, 11080 Zemun, Belgrade, Serbia
Cvijan Mekić ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Institute of Animal Science, Nemanjina 6, 11080 Zemun, Belgrade, Serbia

Puni tekst: engleski, pdf (252 KB) str. 186-194 preuzimanja: 786* citiraj
APA 6th Edition
Hristov, S., Zlatanović, Z., Stanković, B., Dokmanović, M., Ostojić-Andrić, D. i Mekić, C. (2014). The relationship between rearing system, animal needs index and dairy cows milk traits. Mljekarstvo, 64 (3), 186-194. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0306
MLA 8th Edition
Hristov, Slavča, et al. "The relationship between rearing system, animal needs index and dairy cows milk traits." Mljekarstvo, vol. 64, br. 3, 2014, str. 186-194. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0306. Citirano 27.09.2020.
Chicago 17th Edition
Hristov, Slavča, Zvonko Zlatanović, Branislav Stanković, Marija Dokmanović, Dušica Ostojić-Andrić i Cvijan Mekić. "The relationship between rearing system, animal needs index and dairy cows milk traits." Mljekarstvo 64, br. 3 (2014): 186-194. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0306
Harvard
Hristov, S., et al. (2014). 'The relationship between rearing system, animal needs index and dairy cows milk traits', Mljekarstvo, 64(3), str. 186-194. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0306
Vancouver
Hristov S, Zlatanović Z, Stanković B, Dokmanović M, Ostojić-Andrić D, Mekić C. The relationship between rearing system, animal needs index and dairy cows milk traits. Mljekarstvo [Internet]. 2014 [pristupljeno 27.09.2020.];64(3):186-194. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0306
IEEE
S. Hristov, Z. Zlatanović, B. Stanković, M. Dokmanović, D. Ostojić-Andrić i C. Mekić, "The relationship between rearing system, animal needs index and dairy cows milk traits", Mljekarstvo, vol.64, br. 3, str. 186-194, 2014. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0306

Sažetak
Istraživanje je provedeno na pet farmi muznih krava simentalske pasmine različitog kapaciteta (far¬me A 47, B 12, C 10, D 14 i E 24 krave; starost krava se kretala od 4 do 5 godina, tjelesne mase od oko 600 kg) s ciljem da se utvrdi odnos sustava držanja, indeksa potreba životinja i osobina mlijeka. Na farmama A i C s otvorenim stajama korišten je slobodan sustav držanja, dok su na ostalim farmama krave držane vezano u zatvorenim stajama. Na dvije farme postojali su ispusti, stalno dostupni kravama na farmi A, a tijekom dana dostupni na farmi D. Dnevna sljedovanja za mliječne krave bila su ista na svih pet farmi i zadovoljavala su potrebe za dnevnu proizvodnju 20 kg mlijeka sa 4 % mliječne masti i 3,5 % mliječnog proteina. Istraživanjima su utvrđene ANI vrijednosti na farmama: A - 35,5, B - 9,5, C - 24,5, D - 26,5 i E - 10,5. Utvrđeno je da je razina dobrobiti na farmama B i E nedovoljna, na farmama C i D vrlo dobra, a na farmi A odlična. Utjecaj sustava držanja na dobrobit krava bio je vrlo značajan (p<0,001), a na količinu pomuzenog mlijeka, količinu mlijeka u standardnoj laktaciji, sadržaj mliječne masti (kg), sadržaj 4 % korigirane mliječne masti i sadržaj proteina (kg) značajan (p<0,01). Utjecaj sustava držanja na sadržaj mliječne masti (%), suhe tvari (%), proteina (%) i laktoze (%) nije bio značajan. Razlike između ANI ocjena, dnevnih količina mlijeka i količina pomuzenog mlijeka u standardnoj laktaciji bile su vrlo značajne (p<0,001), kao i razlike između ANI i količina mliječne masti (kg), proteina (kg) i količine mlijeka korigiranog na 4 % mliječne masti.

Ključne riječi
mliječne krave; osobine mlijeka; sustav držanja; dobrobit

Hrčak ID: 126255

URI
https://hrcak.srce.hr/126255

[engleski]

Posjeta: 1.162 *