Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Počeci poljoprivredne proizvodnje na hrvatskom povijesnom području

Ivan Jurić


Puni tekst: hrvatski pdf 367 Kb

str. 181-193

preuzimanja: 976

citiraj


Sažetak

Proizvodnja hrane, odnosno poljoprivredna proizvodnja započela je neovisno na tri geografska područja: Bliskom istoku, Dalekom istoku i Srednjoj Americi. S područja Bliskog istoka poljoprivreda se proširila po cijeloj Europi. Mjesta domestikacije i .irenje Triticum monococcum, Triticum dicoccum, ovaca i goveda omogućuju da se utvrde smjerovi širenja poljoprivrede. Sve točnije metode 14C kojima se utvrđuje starost biološkog materijala omogućuju da se odredi kada je počela poljoprivredna proizvodnja na konkretnom geografskom području i koliko se brzo širila.
Proizvodnjom hrane stvaraju se uvjeti za pojačani prirast stanovništva i ubrzani razvoj društva. Otkrićem ljudskog genoma, i razvojem nove interdisciplinarne znanosti arheogenetike spoznaje se kad su se pojavili određeni haplotipovi ljudi pa kako se širila poljoprivreda seljenjem ili usvajanjem spoznaja o proizvodnji hrane. U razdoblju od oko 7000 . 5000 godina prije Krista razvile su se keramičke kulture koje su se širile istovremeno s poljoprivredom. Da bi se razumjelo kad je poljoprivreda pristigla na hrvatsko povijesno područje i kako se dalje širila važni su arheološki nalazi impresso, starčevačke, korenovske (kao dio kompleksa kulture linearnotrakaste keramike) danilske i lenđelsko – sopotske kulture.

Ključne riječi

Hrvatska; počeci poljoprivrede; emmer; einkorn; starčevačka kultura; impresso kultura; kultura linearnotrakaste keramike

Hrčak ID:

12407

URI

https://hrcak.srce.hr/12407

Datum izdavanja:

16.12.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.453 *