hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Karakteristike i uloga mezofilne kulture bakterija mliječne kiseline

Dubravka Samaržija
Jasmina Lukač Havranek
Neven Antunac
Sanja Sikora

Puni tekst: engleski, pdf (120 KB) str. 113-120 preuzimanja: 393* citiraj
APA 6th Edition
Samaržija, D., Lukač Havranek, J., Antunac, N. i Sikora, S. (2001). Characteristics and Role of Mesophilic Lactic Cultures. Agriculturae Conspectus Scientificus, 66 (2), 113-120. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/12443
MLA 8th Edition
Samaržija, Dubravka, et al. "Characteristics and Role of Mesophilic Lactic Cultures." Agriculturae Conspectus Scientificus, vol. 66, br. 2, 2001, str. 113-120. https://hrcak.srce.hr/12443. Citirano 24.01.2021.
Chicago 17th Edition
Samaržija, Dubravka, Jasmina Lukač Havranek, Neven Antunac i Sanja Sikora. "Characteristics and Role of Mesophilic Lactic Cultures." Agriculturae Conspectus Scientificus 66, br. 2 (2001): 113-120. https://hrcak.srce.hr/12443
Harvard
Samaržija, D., et al. (2001). 'Characteristics and Role of Mesophilic Lactic Cultures', Agriculturae Conspectus Scientificus, 66(2), str. 113-120. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/12443 (Datum pristupa: 24.01.2021.)
Vancouver
Samaržija D, Lukač Havranek J, Antunac N, Sikora S. Characteristics and Role of Mesophilic Lactic Cultures. Agriculturae Conspectus Scientificus [Internet]. 2001 [pristupljeno 24.01.2021.];66(2):113-120. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/12443
IEEE
D. Samaržija, J. Lukač Havranek, N. Antunac i S. Sikora, "Characteristics and Role of Mesophilic Lactic Cultures", Agriculturae Conspectus Scientificus, vol.66, br. 2, str. 113-120, 2001. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/12443. [Citirano: 24.01.2021.]

Sažetak
Laktokoki u sastavu mezofilne kulture bakterija mliječne kiseline odavno se koriste u mljekarskoj industriji u proizvodnji različitih mliječnih proizvoda. Uspjeh fermentacije primarno je ovisan o upotrebljenoj kulturi od koje se zahtjeva osiguraje poželjnih svojstva na učinkovit i ponovljiv način. U radu su opisana glavna tehnološka svojstva mezofilne kulture laktokoka u fermentaciji mlijeka i proizvodnji sira. Navedena su i specifična svojstva određenih sojeva laktokoka koja mogu poslužiti kao kriterij u odabiru sojeva, za točno određeni mliječni proizvod. Općenito, od sojeva se zahtjeva brzo stvaranje mliječne kiseline i sposobnost stvaranja isključivo željenih promjena u mlijeku. Određeni sojevi laktokoka imaju sposobnost stvaranja egzopolisaharida ili bakteriocina i na taj način povoljno djeluju na senzorna svojstva proizvoda. Osim toga sojevi mezofilne kulture laktokoka imaju sposobnost proteolize nužne za tijek zrenja i formiranje okusa sira. analyses.

Ključne riječi
aroma; mezofilna kultura laktokoka; okus; tekstura

Hrčak ID: 12443

URI
https://hrcak.srce.hr/12443

[engleski]

Posjeta: 1.361 *