hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0403

PCR provjera identifikacija fenotipskog sistema s mikropločama za BMK iz tradicionalnih sireva od sirovog mlijeka sa Zapadnog Balkana

Diana Paveljšek ; Department of Animal Science, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenia
Aljoša Trmčić ; Department of Animal Science, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenia
Biljana Hacin ; National Veterinary Institute, Veterinary Faculty, University of Ljubljana, Pri Hrastu 18, SI-5000 Nova Gorica, Slovenia
Irena Rogelj ; Department of Animal Science, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenia

Puni tekst: engleski, pdf (250 KB) str. 245-253 preuzimanja: 588* citiraj
APA 6th Edition
Paveljšek, D., Trmčić, A., Hacin, B. i Rogelj, I. (2014). PCR verification of microplate phenotypic system identification for LAB from traditional Western Balkan raw milk cheeses. Mljekarstvo, 64 (4), 245-253. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0403
MLA 8th Edition
Paveljšek, Diana, et al. "PCR verification of microplate phenotypic system identification for LAB from traditional Western Balkan raw milk cheeses." Mljekarstvo, vol. 64, br. 4, 2014, str. 245-253. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0403. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Paveljšek, Diana, Aljoša Trmčić, Biljana Hacin i Irena Rogelj. "PCR verification of microplate phenotypic system identification for LAB from traditional Western Balkan raw milk cheeses." Mljekarstvo 64, br. 4 (2014): 245-253. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0403
Harvard
Paveljšek, D., et al. (2014). 'PCR verification of microplate phenotypic system identification for LAB from traditional Western Balkan raw milk cheeses', Mljekarstvo, 64(4), str. 245-253. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0403
Vancouver
Paveljšek D, Trmčić A, Hacin B, Rogelj I. PCR verification of microplate phenotypic system identification for LAB from traditional Western Balkan raw milk cheeses. Mljekarstvo [Internet]. 2014 [pristupljeno 23.07.2019.];64(4):245-253. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0403
IEEE
D. Paveljšek, A. Trmčić, B. Hacin i I. Rogelj, "PCR verification of microplate phenotypic system identification for LAB from traditional Western Balkan raw milk cheeses", Mljekarstvo, vol.64, br. 4, str. 245-253, 2014. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0403

Sažetak
Fermentacija i specifično zrenje sira najvećim je dijelom uvjetovano prirodnom mikrobnom zajednicom prisutnom u mlijeku, a koja se selekcionira uz pomoć sirarskog okoliša i tehnologije. Stoga su tradicionalni sirevi unikatni proizvodi sa specifičnom mikrobnom bioraznolikošću. Postoje različite mogućnosti identifikacije mikrobne populacije, međutim svi pristupi imaju svoje prednosti i nedostatke. U ovom istraživanju testirana je prikladnost i učinkovitost fenotipskog identifikacijskog sustava Biolog (Biolog, Inc.) s GEN III mikropločama. Usporedno je izvođena lančana reakcija polimeraze s rodom i vrstom specifičnih početnica. U ovom je istraživanju izolirano i analizirano ukupno 165 izolata porijeklom od devet vrsta tradicionalnih sireva. Sirevi su bili proizvedeni od sirovog ovčjeg mlijeka u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Fenotipski identifikacijski sustav Biolog identificirao je 90 izolata. 55 identifikacija bilo je potvrđeno metodom lančane reakcije polimeraze na razini roda, a 28 na razini vrsta. Rezultati su pokazali da je pouzdanost komercijalnog fenotipskog identifikacijskog sistema neadekvatna kada se analiziraju izolati mliječno kiselinskih bakterija prirodnih i spontanih fermentacija. Taj identifikacijski sistem potrebno je dodatno potvrditi genotipskim identifikacijskim metodama.

Ključne riječi
mikrobna populacija; tradicionalni sir; fenotipska identifikacija; fenotipski sistem sa mikropločama; za vrstu specifične PCR

Hrčak ID: 129930

URI
https://hrcak.srce.hr/129930

[engleski]

Posjeta: 906 *