hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0406

Utjecaj dodatka pčelinjeg peluda na antimikrobna, kemijska, reološka i senzorska svojstva te preživaljavanje probiotika fermentiranih mliječnih napitaka

Oktay Yerlikaya ; Ege University Faculty of Agriculture Department of Dairy Technology, 35100 Bornova/İzmir, Turkey

Puni tekst: engleski, pdf (404 KB) str. 268-279 preuzimanja: 768* citiraj
APA 6th Edition
Yerlikaya, O. (2014). Effect of bee pollen supplement on antimicrobial, chemical, rheological, sensorial properties and probiotic viability of fermented milk beverages. Mljekarstvo, 64 (4), 268-279. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0406
MLA 8th Edition
Yerlikaya, Oktay. "Effect of bee pollen supplement on antimicrobial, chemical, rheological, sensorial properties and probiotic viability of fermented milk beverages." Mljekarstvo, vol. 64, br. 4, 2014, str. 268-279. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0406. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Yerlikaya, Oktay. "Effect of bee pollen supplement on antimicrobial, chemical, rheological, sensorial properties and probiotic viability of fermented milk beverages." Mljekarstvo 64, br. 4 (2014): 268-279. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0406
Harvard
Yerlikaya, O. (2014). 'Effect of bee pollen supplement on antimicrobial, chemical, rheological, sensorial properties and probiotic viability of fermented milk beverages', Mljekarstvo, 64(4), str. 268-279. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0406
Vancouver
Yerlikaya O. Effect of bee pollen supplement on antimicrobial, chemical, rheological, sensorial properties and probiotic viability of fermented milk beverages. Mljekarstvo [Internet]. 2014 [pristupljeno 23.07.2019.];64(4):268-279. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0406
IEEE
O. Yerlikaya, "Effect of bee pollen supplement on antimicrobial, chemical, rheological, sensorial properties and probiotic viability of fermented milk beverages", Mljekarstvo, vol.64, br. 4, str. 268-279, 2014. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0406

Sažetak
U ovom je istraživanju utvrđivan utjecaj dodatka pčelinjeg peluda na antimikrobna, kemijska, reološka i senzorska svojstva te preživljavanje probiotičke kulture u fermentiranim mliječnim napitcima. Pčelinji pelud je dodan u koncentracijama od 2,5 mg•mL-1 (B), 5 mg•mL-1 (C), 7,5 mg•mL-1 (D), 10 mg•mL-1 (E), i 20 mg•mL-1 (F). Kontrolni uzorak (A) nije sadržavao pčelinji pelud. Kontrolni i obogaćeni uzorci mlijeka fermentirani su komercijalnom ABT1 starter kulturom (Chr. Hansen, Hørsholm, Danska) koja sadrži Lactobacillus acidophilus La 5, Bifidobacterium animalis subs. lactis Bb 12, i Streptococcus thermophilus. Dodatkom 7,5 mg•mL-1 peluda nije utvrđen antimikrobni utjecaj prema L. monocytogenes, S. aureus, P. fluorescens, P. aeruginosa i A. hydrophilia, dok je dodatak koncentracija između 10 mg•mL-1 i 20 mg•mL-1 rezultirao inhibitornom aktivnošću samo prema bakterijskim vrstama kao što su S. thyphimurium i E. coli. Dodatak pčelinjeg peluda pokazao je pozitivan učinak na preživljavanje probiotika i viskoznost, ali nije povoljno utjecao na senzorska svojstva. Daljnjim povećanjem koncentracije dodane peludi nije utvrđena promjena fizikalno-kemijskih svojstava.

Ključne riječi
pčelinji pelud; fermentirano mlijeko; reološka svojstva; antimikrobno djelovanje; senzorska svojstva

Hrčak ID: 129933

URI
https://hrcak.srce.hr/129933

[engleski]

Posjeta: 1.185 *