hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0407

Terapijska i zdravstvena svojstva kozjeg mlijeka

Zrinka Filipović Dermit ; Puđa d.o.o., Čaporice 133, 21240 Trilj, Hrvatska
Nataša Mikulec   ORCID icon orcid.org/0000-0002-9981-5626 ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Darija Bendelja Ljoljić ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Neven Antunac   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1084-5966 ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (211 KB) str. 280-286 preuzimanja: 1.174* citiraj
APA 6th Edition
Filipović Dermit, Z., Mikulec, N., Bendelja Ljoljić, D. i Antunac, N. (2014). Terapijska i zdravstvena svojstva kozjeg mlijeka. Mljekarstvo, 64 (4), 280-286. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0407
MLA 8th Edition
Filipović Dermit, Zrinka, et al. "Terapijska i zdravstvena svojstva kozjeg mlijeka." Mljekarstvo, vol. 64, br. 4, 2014, str. 280-286. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0407. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Filipović Dermit, Zrinka, Nataša Mikulec, Darija Bendelja Ljoljić i Neven Antunac. "Terapijska i zdravstvena svojstva kozjeg mlijeka." Mljekarstvo 64, br. 4 (2014): 280-286. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0407
Harvard
Filipović Dermit, Z., et al. (2014). 'Terapijska i zdravstvena svojstva kozjeg mlijeka', Mljekarstvo, 64(4), str. 280-286. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0407
Vancouver
Filipović Dermit Z, Mikulec N, Bendelja Ljoljić D, Antunac N. Terapijska i zdravstvena svojstva kozjeg mlijeka. Mljekarstvo [Internet]. 2014 [pristupljeno 23.07.2019.];64(4):280-286. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0407
IEEE
Z. Filipović Dermit, N. Mikulec, D. Bendelja Ljoljić i N. Antunac, "Terapijska i zdravstvena svojstva kozjeg mlijeka", Mljekarstvo, vol.64, br. 4, str. 280-286, 2014. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0407

Sažetak
Proizvodnja i konzumacija kozjeg mlijeka u svijetu je u stalnom porastu kao i broj koza, koji se povećava u odnosu na ostale vrste mliječnih životinja. To se posebno odnosi na zemlje u kojima je kozje mlijeko odraz tradicionalne proizvodnje. Sastojci kozjeg mlijeka svojim osobinama (bolja probavljivost, hipoalergenost, veći puferni kapacitet, viša pH vrijednost) povoljno djeluju na zdravlje ljudi. Prednost kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje je i u višem sadržaju selena, koji je neophodan za aktivnost enzima glutation peroksidaze, značajnog u prevenciji karcinoma i krvožilnih bolesti. Kozje mlijeko u usporedbi s kravljim sadrži više masnih kiselina koje povoljno utječu na zdravlje ljudi, posebice na krvožilni sustav. Bjelančevine kozjeg mlijeka su probavljivije od bjelančevina kravljeg, a efikasnija je i apsorpcija aminokiselina. Osjetljivost ljudi na α-laktalbumin i β-laktoglobulin kravljeg mlijeka zanemariva je nakon zamjene kravljeg mlijeka s kozjim. Cilj ovog rada je navesti prednosti kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje te istaknuti njegove terapijske i nutritivne vrijednosti.

Ključne riječi
kozje mlijeko; terapijska vrijednost; zdravstveni značaj

Hrčak ID: 129934

URI
https://hrcak.srce.hr/129934

[engleski]

Posjeta: 1.742 *