hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Promjene udjela šećera, kiselina i glicerola u moštu od kasno branog i s plijesni Botrytis cinerea zaraženog grožđa Graševine

Pavica Tupajić

Puni tekst: hrvatski, pdf (151 KB) str. 217-223 preuzimanja: 314* citiraj
APA 6th Edition
Tupajić, P. (2001). Promjene udjela šećera, kiselina i glicerola u moštu od kasno branog i s plijesni Botrytis cinerea zaraženog grožđa Graševine. Agriculturae Conspectus Scientificus, 66 (4), 217-223. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/12503
MLA 8th Edition
Tupajić, Pavica. "Promjene udjela šećera, kiselina i glicerola u moštu od kasno branog i s plijesni Botrytis cinerea zaraženog grožđa Graševine." Agriculturae Conspectus Scientificus, vol. 66, br. 4, 2001, str. 217-223. https://hrcak.srce.hr/12503. Citirano 24.10.2021.
Chicago 17th Edition
Tupajić, Pavica. "Promjene udjela šećera, kiselina i glicerola u moštu od kasno branog i s plijesni Botrytis cinerea zaraženog grožđa Graševine." Agriculturae Conspectus Scientificus 66, br. 4 (2001): 217-223. https://hrcak.srce.hr/12503
Harvard
Tupajić, P. (2001). 'Promjene udjela šećera, kiselina i glicerola u moštu od kasno branog i s plijesni Botrytis cinerea zaraženog grožđa Graševine', Agriculturae Conspectus Scientificus, 66(4), str. 217-223. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/12503 (Datum pristupa: 24.10.2021.)
Vancouver
Tupajić P. Promjene udjela šećera, kiselina i glicerola u moštu od kasno branog i s plijesni Botrytis cinerea zaraženog grožđa Graševine. Agriculturae Conspectus Scientificus [Internet]. 2001 [pristupljeno 24.10.2021.];66(4):217-223. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/12503
IEEE
P. Tupajić, "Promjene udjela šećera, kiselina i glicerola u moštu od kasno branog i s plijesni Botrytis cinerea zaraženog grožđa Graševine", Agriculturae Conspectus Scientificus, vol.66, br. 4, str. 217-223, 2001. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/12503. [Citirano: 24.10.2021.]

Sažetak
Istraživan je sastav mošta kultivara Graševina bijela vinogradarske regije Kontinentalna Hrvatska, Kutjevačko vinogorje u berbama 1997., 1998. i 1999. godine. Pokus je proveden s moštovima od grožđa različitog stupnja zrelosti i zaraženosti Botrytisom u 4 varijante: redovna berba, kasna berba, izborna berba bobica i izborna berba prosušenih bobica. Analizirana je gustoća mošta, pH vrijednost, ukupna kiselost, te sadržaj glukoze, fruktoze, limunske, vinske, jabučne, glukonske kiseline i glicerola. U usporedbi s moštovima redovne berbe svi su predikatni moštovi imali viši sadržaj glukoze i fruktoze, viši pH i veći udjel glicerola. Koncentracija vinske kiseline bila je niža u većini predikatnih moštova. Izraženo povećanje ukupne kiselosti nađeno je samo u moštovima izborne berbe suhih bobica. Povećanje koncentracija jabučne, glukonske, limunske kiseline i glicerola posebno je bilo naglašeno u moštovima izborne berbe bobica i izborne berbe prosušenih bobica. Ustanovljene su razlike u koncentracijama glukonske i limunske kiseline kao i omjeru koncentracija glukoza/fruktoza i glicerol/glukonska kiselina u moštovima različitih godina berbe.

Ključne riječi
kasna berba; Botrytis cinerea; sastav mošta; organske kiseline; glicerol

Hrčak ID: 12503

URI
https://hrcak.srce.hr/12503

[engleski]

Posjeta: 808 *