Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Promjene udjela šećera, kiselina i glicerola u moštu od kasno branog i s plijesni Botrytis cinerea zaraženog grožđa Graševine

Pavica Tupajić


Puni tekst: hrvatski pdf 151 Kb

str. 217-223

preuzimanja: 419

citiraj


Sažetak

Istraživan je sastav mošta kultivara Graševina bijela vinogradarske regije Kontinentalna Hrvatska, Kutjevačko vinogorje u berbama 1997., 1998. i 1999. godine. Pokus je proveden s moštovima od grožđa različitog stupnja zrelosti i zaraženosti Botrytisom u 4 varijante: redovna berba, kasna berba, izborna berba bobica i izborna berba prosušenih bobica. Analizirana je gustoća mošta, pH vrijednost, ukupna kiselost, te sadržaj glukoze, fruktoze, limunske, vinske, jabučne, glukonske kiseline i glicerola. U usporedbi s moštovima redovne berbe svi su predikatni moštovi imali viši sadržaj glukoze i fruktoze, viši pH i veći udjel glicerola. Koncentracija vinske kiseline bila je niža u većini predikatnih moštova. Izraženo povećanje ukupne kiselosti nađeno je samo u moštovima izborne berbe suhih bobica. Povećanje koncentracija jabučne, glukonske, limunske kiseline i glicerola posebno je bilo naglašeno u moštovima izborne berbe bobica i izborne berbe prosušenih bobica. Ustanovljene su razlike u koncentracijama glukonske i limunske kiseline kao i omjeru koncentracija glukoza/fruktoza i glicerol/glukonska kiselina u moštovima različitih godina berbe.

Ključne riječi

kasna berba; Botrytis cinerea; sastav mošta; organske kiseline; glicerol

Hrčak ID:

12503

URI

https://hrcak.srce.hr/12503

Datum izdavanja:

10.12.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.365 *