Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.52.04.14.3743

Proizvodnja, karakterizacija i primjena termostabilne tanaze dobivene iz gljivice Pestalotiopsis guepinii URM 7114

Amanda Reges de Sena ; Microbiology Laboratory, Federal Institute of Education, Science and Technology of Pernambuco, Campus Barreiros, 55560-000 Barreiros, PE, Brazil
Ana Claúdia de Barros dos Santos ; Microbiology Laboratory, Federal Institute of Education, Science and Technology of Pernambuco, Campus Barreiros, 55560-000 Barreiros, PE, Brazil
Miquéas Jamesse Gouveia ; Microbiology Laboratory, Federal Institute of Education, Science and Technology of Pernambuco, Campus Barreiros, 55560-000 Barreiros, PE, Brazil
Marcelo Rodrigues Figueira de Mello ; Microbiology Laboratory, Federal Institute of Education, Science and Technology of Pernambuco, Campus Barreiros, 55560-000 Barreiros, PE, Brazil
Tonny Cley Campos Leite ; Bioassays Laboratory for Drug Research, Federal University of Pernambuco, 50670-420 Recife, PE, Brazil
Keila Aparecida Moreira ; Central Laboratory of Garanhuns, Laboratory of Biotechnology, Academic Unit of Garanhuns, Federal Rural University of Pernambuco, 55292-270 Garanhuns, PE, Brazil
Sandra Aparecida de Assis ; Laboratory of Enzymology, Department of Health, State University of Feira de Santana, 44036-900 Feira de Santana, BA, Brazil


Puni tekst: hrvatski pdf 261 Kb

str. 459-467

preuzimanja: 307

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 671 Kb

str. 459-467

preuzimanja: 585

citiraj


Sažetak

Tanaza (EC 3.1.1.20) je enzim koji hidrolizira esterske veze i razgrađuje taničnu kiselinu na galnu kiselinu i glukozu. Koristi se u proizvodnji hrane i pića za uklanjanje nepoželjenog učinka tanina. Svrha je ovoga rada bila ispitati mogućnost uporabe endofitskih gljivica izoliranih iz lista crne šljive (Syzygium cumini (l.) Skeels), koje pripadaju vrsti Pestalotiopsis guepinii, u proizvodnji tanaze. Tanaza je dobivena submerznim uzgojem, uzgojem u polučvrstoj, te na čvrstoj podlozi. Najviše je tanaze (98,6 U/mL) proizvedeno submerznim uzgojem. Metodom je odzivnih površina ispitan učinak pH-vrijednosti i temperature, a najbolji su uvjeti za aktivnost tanaze bili: pH-vrijednost od 6,9 i temperatura od 30 °C. Vrijednosti su kinetičkih parametara bile sljedeće: Km=7,18·10-4 mol/L i vmax=250,00 U/mL. Aktivnost je tanaze bila najveća u prisutnosti iona Ca2+ koncentracije od 5·10-3 mol/L. Osim toga, ispitan je učinak kelatora i deterdženata, te je utvrđeno da nisu inhibirali aktivnost enzima. Stabilnost je enzima ispitana simulacijom gastrointestinalne probave monogastričnih životinja. Sirovi je enzim bio vrlo stabilan u simuliranim uvjetima, te je nakon šest sati zadržao 87,3 % početne aktivnosti. Ovo istraživanje pridonosi identifikaciji mikrobioloških organizama koji proizvode tanazu, a što bi se moglo primijeniti u biotehnologiji.

Ključne riječi

endofitske gljivice; Pestalotiopsis guepinii; submerzni uzgoj; stočna hrana; tanin acilhidrolaza (tanaza)

Hrčak ID:

130927

URI

https://hrcak.srce.hr/130927

Datum izdavanja:

15.12.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.696 *