Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

DOZRELOST GROŽĐA RIZLINGA RAJNSKOG I SINTEZA PREKURSORA POJAVE NETIPIČNE AROME STARENJA VINA

Snježana Jakobović ; Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi, Požega, Hrvatska
Ana Jaromel ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mario Jakobović ; Veleučilište u Požegi, Požega, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 301 Kb

str. 29-35

preuzimanja: 479

citiraj


Sažetak

Istraživanja formiranja netipične arome starenja vina (UTA) otkrila su značajnu korela¬ciju između UTA, koncentracije 2-aminoacetofenona (AAP) i vina dobivena od grožđa, koje je bilo pod utjecajem stresa (nedostatak vode ili opskrbe dušikom), vina od grožđa iz vinograda s visokim prinosima ili od ranije branoga grožđa. Cilj ovog istraživanja bio je istražiti različitu dozrelost grožđa i sintezu indol-3-octene kiseline i triptofana u moštu i vinu kod bijeloga kultivara vinove loze Rizling rajnski (Vitis vinifera L.). Tretmani u istraživanju bili su dva roka berbe grožđa (redovna i kasna berba) s dva različita položaja (Mladice i Hrnjevac). Indol-3-octena kiselina i triptofan u moštu i vinu određeni su metodom tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti, uz fluore¬scentni detektor. Dozrijevanjem grožđa koncentracije indol-3-octene kiseline i tripto-fana smanjivale su se nezavisno od godine istraživanja te ispitivanoga položaja. Vina dobivena od kasnije branoga grožđa imaju manju mogućnost pojave netipične arome starenja vina u odnosu na ona redovne berbe.

Ključne riječi

dozrelost grožđa; kasna berba; netipična aroma starenja vina; Rizling rajnski

Hrčak ID:

131505

URI

https://hrcak.srce.hr/131505

Datum izdavanja:

22.12.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.246 *