Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

HUMANO I KOBILJE MLIJEKO - PROTEINSKE FRAKCIJE I LIPIDNE KOMPONENTE

Vesna Gantner ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Mirjana Baban ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Danica Hanžek ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Dražen Nikolić ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 403 Kb

str. 36-42

preuzimanja: 540

citiraj


Sažetak

U ljudskoj populaciji u novorođenčadi koja nije hranjena majčinim mlijekom potrebno je zamjensko mlijeko. Uporaba kravljega mlijeka može inducirati pojavu alergija tijekom prve tri godine života. Alternativa može biti kobilje mlijeko. Ciljevi ovoga rada bili su usporediti proteinske frakcije i lipidne komponente majčinoga i kobiljega mlijeka te utvrditi adekvatnost kobiljega mlijeka kao zamjene za majčino. Utvrđene su sličnosti glede sadržaja proteina i soli, proteina sirutke i NPN koncentracije, strukture proteinskih micela i globula masti te udjela zasićenih i nezasićenih masnih kiselina. Uzimajući u obzir utvrđene sličnosti humanoga i kobiljega mlijeka, može se zaključiti da je kobilje mlijeko adekvatna hrana za dojenčad.

Ključne riječi

humano mlijeko; kobilje mlijeko; proteinske frakcije; lipidne komponente

Hrčak ID:

131506

URI

https://hrcak.srce.hr/131506

Datum izdavanja:

22.12.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.284 *