Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Udjel masti i sastav masnih kiselina tržišnog lubina (Dicentrarchus labrax) uzgojenog na području Jadrana

Tina Barbir, mag. ing. ; Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut, Savska cesta 143, 10 000 Zagreb;
doc. Jelka Pleadi ; Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut, Savska cesta 143, 10 000 Zagreb;
Ana Vulić ; Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut, Savska cesta 143, 10 000 Zagreb;
Ines Milinović, mag. ing. ; Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut, Savska cesta 143, 10 000 Zagreb;
Snježana Zrnčić ; Laboratorij za patologiju riba, Hrvatski veterinarski institut, Savska cesta 143, 10 000 Zagreb;
Dražen Oraić ; Laboratorij za patologiju riba, Hrvatski veterinarski institut, Savska cesta 143, 10 000 Zagreb;
Marinko Petrović ; Centar za kontrolu namirnica, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zabrebu, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 910 Kb

str. 329-335

preuzimanja: 470

citiraj


Sažetak

Analiziran je udjel masti i sastav masnih kiselina lubina (Dicentrarchus labrax) uzgajanog na više uzgajališta na području Jadrana te uzorkovanog u jesensko-zimskom razdoblju na tržištu Republike Hrvatske od studenog 2013. do ožujka 2014. Analiza je provedena na ukupno 64 uzoraka lubina konzumne veličine. Rezultati su pokazali da postoje statistički značajne razlike (p<0,05) po grupama uzoraka odnosno mjesecima uzorkovanja i to u udjelu ukupne masti i udjelu skupina masnih kiselina. Utvrđene razlike mogu se pripisati različitom sustavu uzgoja i načinu ishrane, ali i razdoblju odnosno mjesecima uzorkovanja. Među višestruko nezasićenim masnim kiselinama, dominantne su bile omega-6 masne kiseline, a vrijednosti omega-3 masnih kiselina pokazale su se manjim u usporedbi sa drugim istraživanjima, vjerojatno zbog načina ishrane. Dobiveni omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina iznosio je 3,04±0,61, u skladu sa zdravstvenim preporukama (3-5:1).

Ključne riječi

lubin; udjel masti; sastav masnih kiselina; omega-6 i omega-3 masne kiseline

Hrčak ID:

132392

URI

https://hrcak.srce.hr/132392

Datum izdavanja:

1.7.2014.

Podaci na drugim jezicima: španjolski njemački engleski

Posjeta: 1.471 *