hrcak mascot   Srce   HID

Other

Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca

Ana Kaić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-0509-431X ; Zavod za specijalno stočarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska
prof. Boro Mioč ; Zavod za specijalno stočarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Klemen Potočnik ; Oddelek za zootehniko, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija

Fulltext: croatian, pdf (805 KB) pages 404-408 downloads: 173* cite
APA 6th Edition
Kaić, A., Mioč, p.B. & Potočnik, K. (2014). Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (5), 404-408. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/132398
MLA 8th Edition
Kaić, Ana, et al. "Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVI, no. 5, 2014, pp. 404-408. https://hrcak.srce.hr/132398. Accessed 23 Sep. 2020.
Chicago 17th Edition
Kaić, Ana, prof. Boro Mioč and Klemen Potočnik. "Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVI, no. 5 (2014): 404-408. https://hrcak.srce.hr/132398
Harvard
Kaić, A., Mioč, p.B., and Potočnik, K. (2014). 'Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI(5), pp. 404-408. Available at: https://hrcak.srce.hr/132398 (Accessed 23 September 2020)
Vancouver
Kaić A, Mioč pB, Potočnik K. Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2014 [cited 2020 September 23];XVI(5):404-408. Available from: https://hrcak.srce.hr/132398
IEEE
A. Kaić, p.B. Mioč and K. Potočnik, "Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVI, no. 5, pp. 404-408, 2014. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/132398. [Accessed: 23 September 2020]

Abstracts
U ovom istraživanju je utvrđen osnovni kemijski sastav janjećeg mesa mediteranskih pasmina ovaca primjenom meta-analize rezultata sedam znanstvenih istraživanja. Baza kodiranih podataka o kemijskom sastavu uključivala je janjad pasmina Tushin, Rasa
Aragonesa, Churra Tensina, Grazalema Merino, Comisana i ličke pramenke. Statistička obrada kodiranih podataka provedena je softverskim programom CMA, dok su rezultati meta-analitičke obrade prikazani šumskim grafikonom pomoću softverskog programa
R. Ovom meta-analitičkom obradom je utvrđeno da LD mišić istraživane janjadi mediteranskih pasmina ovaca u prosijeku sadrži
76,26% vode, 2,30% masti, 20,07% bjelančevina i 1,15% pepela. Uz to, meta-analizom je eliminiran velik broj čimbenika koji najčešće
dovode do nelogičnosti u interpretaciji rezultata i zaključivanju. S obzirom na manji broj komparativnih istraživanja uključenih u
ovu meta-analitičku obradu nadamo se da će u budućnosti biti proveden veći broj istraživanja koja bi mogla doprinijeti možebitno
drugačijim spoznajama o kemijskom sastavu janjećeg mesa.

Keywords
janjad; meso; meta-analiza; osnovni kemijski sastav

Hrčak ID: 132398

URI
https://hrcak.srce.hr/132398

[english] [german] [italian] [spanish]

Visits: 430 *