hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Količina aflatoksina B1 i okratoksina A u hrvatskim i slovenskim tradicionalnim mesnim proizvodima

Jelka Pleadin ; Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za analitičku kemiju, Savska cesta 143, 10 000 Zagreb;
Lea Demšar ; Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Jamnikarjeva 101, 1000 Ljubljana
Tomaž Polak ; Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Jamnikarjeva 101, 1000 Ljubljana
Dragan Kovačević ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek. Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Zavod za prehrambene tehnologije, Kuhačeva 20, 31 000 Osijek

Puni tekst: hrvatski, pdf (167 KB) str. 480-486 preuzimanja: 249* citiraj
APA 6th Edition
Pleadin, J., Demšar, L., Polak, T. i Kovačević, D. (2014). Količina aflatoksina B1 i okratoksina A u hrvatskim i slovenskim tradicionalnim mesnim proizvodima. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (6), 480-486. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/132403
MLA 8th Edition
Pleadin, Jelka, et al. "Količina aflatoksina B1 i okratoksina A u hrvatskim i slovenskim tradicionalnim mesnim proizvodima." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVI, br. 6, 2014, str. 480-486. https://hrcak.srce.hr/132403. Citirano 09.08.2020.
Chicago 17th Edition
Pleadin, Jelka, Lea Demšar, Tomaž Polak i Dragan Kovačević. "Količina aflatoksina B1 i okratoksina A u hrvatskim i slovenskim tradicionalnim mesnim proizvodima." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVI, br. 6 (2014): 480-486. https://hrcak.srce.hr/132403
Harvard
Pleadin, J., et al. (2014). 'Količina aflatoksina B1 i okratoksina A u hrvatskim i slovenskim tradicionalnim mesnim proizvodima', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI(6), str. 480-486. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/132403 (Datum pristupa: 09.08.2020.)
Vancouver
Pleadin J, Demšar L, Polak T, Kovačević D. Količina aflatoksina B1 i okratoksina A u hrvatskim i slovenskim tradicionalnim mesnim proizvodima. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2014 [pristupljeno 09.08.2020.];XVI(6):480-486. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/132403
IEEE
J. Pleadin, L. Demšar, T. Polak i D. Kovačević, "Količina aflatoksina B1 i okratoksina A u hrvatskim i slovenskim tradicionalnim mesnim proizvodima", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVI, br. 6, str. 480-486, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/132403. [Citirano: 09.08.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (147 KB) str. 516-521 preuzimanja: 235* citiraj
APA 6th Edition
Pleadin, J., Demšar, L., Polak, T. i Kovačević, D. (2014). Levels of aflatoxin B1 and ochratoxin A in Croatian and Slovenian traditional meat products. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (6), 516-521. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/132403
MLA 8th Edition
Pleadin, Jelka, et al. "Levels of aflatoxin B1 and ochratoxin A in Croatian and Slovenian traditional meat products." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVI, br. 6, 2014, str. 516-521. https://hrcak.srce.hr/132403. Citirano 09.08.2020.
Chicago 17th Edition
Pleadin, Jelka, Lea Demšar, Tomaž Polak i Dragan Kovačević. "Levels of aflatoxin B1 and ochratoxin A in Croatian and Slovenian traditional meat products." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVI, br. 6 (2014): 516-521. https://hrcak.srce.hr/132403
Harvard
Pleadin, J., et al. (2014). 'Levels of aflatoxin B1 and ochratoxin A in Croatian and Slovenian traditional meat products', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI(6), str. 516-521. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/132403 (Datum pristupa: 09.08.2020.)
Vancouver
Pleadin J, Demšar L, Polak T, Kovačević D. Levels of aflatoxin B1 and ochratoxin A in Croatian and Slovenian traditional meat products. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2014 [pristupljeno 09.08.2020.];XVI(6):516-521. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/132403
IEEE
J. Pleadin, L. Demšar, T. Polak i D. Kovačević, "Levels of aflatoxin B1 and ochratoxin A in Croatian and Slovenian traditional meat products", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVI, br. 6, str. 516-521, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/132403. [Citirano: 09.08.2020.]

Sažetak
Mikotoksini aflatoksin B1 (AFB1) i okratoksin A (OTA) predstavljaju česti izvor kontaminacije mesnih proizvoda. U ovom istraživanju
analizirane su po tri vrste hrvatskih i slovenskih tradicionalnih mesnih proizvoda (n = 18), iz kategorije trajnih suhomesnatih proizvoda,
trajnih kobasica i slanina, na količinu mikotoksina AFB1 i OTA. Nakon određivanja osnovnog kemijskog sastava proizvoda, primjenom validiranih kvantitativnih ELISA metoda, utvrđena je količina mikotoksina. Najveća količina OTA, približno jednake koncentracije,
određena je u Dalmatinskom (2,75 μg/kg) i Kraškom (2,86 μg/kg) pršutu. U istim proizvodima određena je količina AFB1 od
1,16 μg/kg i 1,39 μg/kg, što ne predstavlja količine značajno veće (p < 0,05) od limita detekcije primijenjene analitičke metode. AFB1
u ostalim proizvodima nije detektiran. Rezultati ukazuju na nižu razinu kontaminacije tradicionalnih mesnih proizvoda sa AFB1 u
odnosu na OTA, koji nije detektiran samo u slovenskom proizvodu Zgornjesavinjski želodec. Utvrđena prisutnost AFB1 i OTA u tradicionalnim mesnim proizvodima može biti podrijetlom od kontaminiranih sirovina odnosno mišićnog i masnog tkiva te začina korištenih u njihovoj proizvodnji, ali i posljedica izravne kontaminacije proizvoda uslijed produkcije ovih mikotoksina od plijesni koje spontano obrastaju površinu fermentiranih mesnih proizvoda tijekom njihova zrenja.

Ključne riječi
kontaminacija; aflatoksin B1; okratoksin A; hrvatski i slovenski tradicionalni mesni proizvodi

Hrčak ID: 132403

URI
https://hrcak.srce.hr/132403

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 886 *