hrcak mascot   Srce   HID

Infektološki glasnik, Vol.25 No.1 Ožujak 2005.

Stručni rad

Povrće i voće kao vehikulumi salmoneloza

S. Pavić
M. Smoljanović
D. Ropac
D. Laštre
E. Cetinić
M. Hadžiosmanović
B. Mioković
L. Kozačinski

Puni tekst: hrvatski, pdf (542 KB) str. 17-22 preuzimanja: 702* citiraj
APA 6th Edition
Pavić, S., Smoljanović, M., Ropac, D., Laštre, D., Cetinić, E., Hadžiosmanović, M., ... Kozačinski, L. (2005). Povrće i voće kao vehikulumi salmoneloza. Infektološki glasnik, 25 (1), 17-22. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/12746
MLA 8th Edition
Pavić, S., et al. "Povrće i voće kao vehikulumi salmoneloza." Infektološki glasnik, vol. 25, br. 1, 2005, str. 17-22. https://hrcak.srce.hr/12746. Citirano 23.09.2018.
Chicago 17th Edition
Pavić, S., M. Smoljanović, D. Ropac, D. Laštre, E. Cetinić, M. Hadžiosmanović, B. Mioković i L. Kozačinski. "Povrće i voće kao vehikulumi salmoneloza." Infektološki glasnik 25, br. 1 (2005): 17-22. https://hrcak.srce.hr/12746
Harvard
Pavić, S., et al. (2005). 'Povrće i voće kao vehikulumi salmoneloza', Infektološki glasnik, 25(1), str. 17-22. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/12746 (Datum pristupa: 23.09.2018.)
Vancouver
Pavić S, Smoljanović M, Ropac D, Laštre D, Cetinić E, Hadžiosmanović M i sur. Povrće i voće kao vehikulumi salmoneloza. Infektološki glasnik [Internet]. 17.03.2005. [pristupljeno 23.09.2018.];25(1):17-22. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/12746
IEEE
S. Pavić, et al., "Povrće i voće kao vehikulumi salmoneloza", Infektološki glasnik, vol.25, br. 1, str. 17-22, ožujak 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/12746. [Citirano: 23.09.2018.]

Sažetak
U ovom radu izneseni su podaci o rezultatima višegodišnjeg praćenja salmoneloza kojima su vektori bili kontaminirano povrće, sjemenke, klice i voće. Najpoznatije epidemije u SAD-u i Zapadnim zemljama javile su se kao posljedica kontaminacije klica alfalfa (lucerna – djetelina sedmača), rajčica, salate, kikirikija, lubenica, dinja, riže i sl. Uobičajeno mišljenje kako salmonele kontaminiraju povrće i voće samo površinski, napušteno je u svjetlu otkrića da ovi mikroorganizmi, kao i drugi patogeni mogu penetrirati u stabljiku, lišće i plodove kroz neoštećeni korjenski sustav ali i zbog oštećenja ovih struktura. Istraživanja su pokazala da je na molekularnoj razini potreban sustav TTSS efektorskih proteinskih molekula pomoću kojega različiti patogeni prodiru kroz neoštećeni korjenski sustav u biljku. U fazi klijanja sjemena, zbog otpuštanja hranjivih spojeva, bakterijski biofilm na sjemenju i klicama može postići invazivne koncentracije od 106–107 CFU/g biljne mase. Temeljni je izvor patogena u poljoprivrednoj proizvodnji kontaminirana voda, pa se preporučuju postupci njenog kondicioniranja prije navodnjavanja poljoprivrednih kultura, ali i postupci dezinfekcije voća i povrća koje se konzumira bez termičke obrade i to uranjanjem u otopine Na hipoklorita, H2O2 i sl.

Ključne riječi
Salmonella spp. u povrću i sjemenju

Hrčak ID: 12746

URI
https://hrcak.srce.hr/12746

[engleski]

Posjeta: 1.366 *