hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0101

Novi izazovi u navođenju prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na mlijeku i mliječnim proizvodima

Lea Pollak   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6167-7803 ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, 10000 Zagreb, Hrvatska
Darija Vranešić Bender ; KBC Zagreb, Centar za kliničku prehranu, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (157 KB) str. 3-8 preuzimanja: 859* citiraj
APA 6th Edition
Pollak, L. i Vranešić Bender, D. (2015). Novi izazovi u navođenju prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na mlijeku i mliječnim proizvodima. Mljekarstvo, 65 (1), 3-8. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0101
MLA 8th Edition
Pollak, Lea i Darija Vranešić Bender. "Novi izazovi u navođenju prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na mlijeku i mliječnim proizvodima." Mljekarstvo, vol. 65, br. 1, 2015, str. 3-8. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0101. Citirano 20.06.2021.
Chicago 17th Edition
Pollak, Lea i Darija Vranešić Bender. "Novi izazovi u navođenju prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na mlijeku i mliječnim proizvodima." Mljekarstvo 65, br. 1 (2015): 3-8. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0101
Harvard
Pollak, L., i Vranešić Bender, D. (2015). 'Novi izazovi u navođenju prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na mlijeku i mliječnim proizvodima', Mljekarstvo, 65(1), str. 3-8. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0101
Vancouver
Pollak L, Vranešić Bender D. Novi izazovi u navođenju prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na mlijeku i mliječnim proizvodima. Mljekarstvo [Internet]. 2015 [pristupljeno 20.06.2021.];65(1):3-8. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0101
IEEE
L. Pollak i D. Vranešić Bender, "Novi izazovi u navođenju prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na mlijeku i mliječnim proizvodima", Mljekarstvo, vol.65, br. 1, str. 3-8, 2015. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0101

Sažetak
Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju donesen je zakonodavni okvir kojim se uređuje navođenje prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na hrani te osobitosti informiranja potrošača o hrani. Budući da se mlijeko i mliječni proizvodi tradicionalno pozicioniraju kao zdravstveno prihvatljivi i nutritivno vrijedni proizvodi, usklađivanje s novim zakonodavstvom izazovno je za mljekarsku industriju. Evaluacijama tvrdnji o komponentama prirodno prisutnim u mlijeku i mliječnim proizvodima, kao i onim koje se dodaju u procesu proizvodnje, Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority (EFSA)) potvrdila je povoljan učinak brojnih biološki aktivnih tvari, preporučene doze i djelovanja. Ozakonjeno je to donošenjem Uredbe Komisije (EU) br. 432/2012 od 16. svibnja 2012. o utvrđivanju popisa dopuštenih zdravstvenih tvrdnji koje se navode na hrani, osim onih koje se odnose na smanjenje rizika od bolesti te na razvoj i zdravlje djece. Također, posebnim EU uredbama odobrene su tvrdnje koje se odnose na utjecaj pojedinih nutrijenata na razvoj i zdravlje djece. Nutrijenti mlijeka i mliječnih proizvoda za koje se vežu prehrambene i zdravstvene tvrdnje su kalcij, vitamin D, proteini, jogurtne kulture, ali i neke aktivne tvari koje se dodaju u takve proizvode poput vlakana, fitosterola (biljnih sterola) i omega-3 masnih kiselina. Razvojem mliječnih proizvoda s poseb¬nim karakteristikama, za specifične populacijske skupine, moguće je navođenje prehrambenih tvrdnji koje primjerice upućuju na nisku energetsku vrijednost. U ovome radu prikazane su mogućnosti primjene prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na različite vrste proizvoda.

Ključne riječi
prehrambene tvrdnje; zdravstvene tvrdnje; mlijeko, mliječni proizvodi; nutrijenti; komunikacija; EU zakonodavstvo

Hrčak ID: 133529

URI
https://hrcak.srce.hr/133529

[engleski]

Posjeta: 1.767 *