hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0103

Osnovni sastav mlijeka i slobodne masne kiseline kao parametar lipolize mlijeka holstein krava

Luděk Stádník ; Department of Animal Husbandry, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources, Czech University of Life Sciences Prague, Kamýcká 129, 16521 Prague 6 - Suchdol, Czech Republic
Jaromír Ducháček ; Department of Animal Husbandry, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources, Czech University of Life Sciences Prague, Kamýcká 129, 16521 Prague 6 - Suchdol, Czech Republic
Renáta Toušová ; Department of Animal Husbandry, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources, Czech University of Life Sciences Prague, Kamýcká 129, 16521 Prague 6 - Suchdol, Czech Republic
Jan Beran ; Department of Animal Husbandry, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources, Czech University of Life Sciences Prague, Kamýcká 129, 16521 Prague 6 - Suchdol, Czech Republic
Martin Ptáček ; Department of Animal Husbandry, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources, Czech University of Life Sciences Prague, Kamýcká 129, 16521 Prague 6 - Suchdol, Czech Republic
Lenka Kouřimská ; Department of Quality of Agricultural Products, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources, Czech University of Life Sciences Prague, Kamýcká 129, 16521 Prague 6 - Suchdol, Czech Republic

Puni tekst: engleski, pdf (206 KB) str. 18-25 preuzimanja: 1.713* citiraj
APA 6th Edition
Stádník, L., Ducháček, J., Toušová, R., Beran, J., Ptáček, M. i Kouřimská, L. (2015). Relations between basic milk components and free fatty acid content in Holstein cow milk as lipolysis parameter. Mljekarstvo, 65 (1), 18-25. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0103
MLA 8th Edition
Stádník, Luděk, et al. "Relations between basic milk components and free fatty acid content in Holstein cow milk as lipolysis parameter." Mljekarstvo, vol. 65, br. 1, 2015, str. 18-25. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0103. Citirano 03.12.2021.
Chicago 17th Edition
Stádník, Luděk, Jaromír Ducháček, Renáta Toušová, Jan Beran, Martin Ptáček i Lenka Kouřimská. "Relations between basic milk components and free fatty acid content in Holstein cow milk as lipolysis parameter." Mljekarstvo 65, br. 1 (2015): 18-25. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0103
Harvard
Stádník, L., et al. (2015). 'Relations between basic milk components and free fatty acid content in Holstein cow milk as lipolysis parameter', Mljekarstvo, 65(1), str. 18-25. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0103
Vancouver
Stádník L, Ducháček J, Toušová R, Beran J, Ptáček M, Kouřimská L. Relations between basic milk components and free fatty acid content in Holstein cow milk as lipolysis parameter. Mljekarstvo [Internet]. 2015 [pristupljeno 03.12.2021.];65(1):18-25. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0103
IEEE
L. Stádník, J. Ducháček, R. Toušová, J. Beran, M. Ptáček i L. Kouřimská, "Relations between basic milk components and free fatty acid content in Holstein cow milk as lipolysis parameter", Mljekarstvo, vol.65, br. 1, str. 18-25, 2015. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0103

Sažetak
Cilj istraživanja bio je detaljno ispitati odnose između osnovnih sastojaka mlijeka (udjela masti i proteina) i sastava slobodnih masnih kiselina (SMK), kao pokazatelja spontane i/ili inducirane lipolize. Dodatni cilj bio je usporediti sastav SMK mlijeka s obzirom na spontane i inducirane lipolize. Mužnja je provedena u izmuzištu tipa riblja kost dva puta dnevno. Analizirano je 540 uzoraka mlijeka, od čega za ocjenu spontane (n=240) i inducirane (n =300) lipolize. Prikupljeni su uzorci mlijeka za određivanje osnovnih sastojaka mlijeka i SMK (lipoliza) tijekom četiri uzastopna tjedna mužnje. Uzorci mlijeka za otkrivanje spontane lipolize uzeti su izravno u izmuzištu odmah nakon mužnje korištenjem ICAR metoda i nakon toga su grupirani. Inducirana lipoliza uočena je u uzorcima mlijeka u vremenu 0, 1, 2, 3, i 4 sata nakon mužnje (T0-T4). Procjena osnovnih sastojaka mlijeka i sadržaja SMK utvrđena je pomoću MILKOSCAN F120 (Foss Electronic; Denmark). Statistička analiza provedena je korištenjem programa SAS 9.3. (SAS/STAT® 9.3, 2011). Utvrđeno je da je povećanje udjela mliječne masti za 1 % jednako smanjenju SMK od 0,318 mmol x 100 g-1 (spontana lipoliza) ili smanjenju SMK od 0,232- 0,370 mmol x 100 g-1 (inducirana lipoliza T0-T4). Povećanje udjela proteina za 1 % jednako je porastu SMK od 1,219 mmol x 100 g-1 (spontana lipoliza) ili smanjenju SMK od 0,421-1,531 mmol x 100 g-1 (inducirana lipoliza T0-T4). Utvrđene su značajne razlike (P<0,01) između sadržaja SMK u odnosu na spontane i inducirane lipolize tijekom skladištenja i hlađenja mlijeka nakon mužnje. Minimalne razlike utvrđene su između sadržaja SMK tijekom 4 sata hlađenja i skladištenja mlijeka u spremniku.

Ključne riječi
spontana lipoliza; inducirana lipoliza; udjel mliječne masti; udjel proteina mlijeka

Hrčak ID: 133531

URI
https://hrcak.srce.hr/133531

[engleski]

Posjeta: 2.357 *