hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0105

Sezonske i regionalne varijacije sadržaja joda u mlijeku u Federaciji Bosne i Hercegovine

Ćazim Crnkić   ORCID icon orcid.org/0000-0001-6871-4534 ; Veterinary Faculty, Department of Animal Nutrition, University of Sarajevo, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Max Haldimann ; Federal Office of Public Health, Consumer Protection Directorate, Schwarzenburgstrasse 165, CH-3097 Liebefeld, Switzerland
Aida Hodžić ; Veterinary Faculty, Department of Physiology, University of Sarajevo, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Husref Tahirović ; University Clinical Centre Tuzla, Department of Paediatrics, Trnovac bb, 75000 Tuzla, Bosnia and Herzegovina

Puni tekst: engleski, pdf (281 KB) str. 32-38 preuzimanja: 604* citiraj
APA 6th Edition
Crnkić, Ć., Haldimann, M., Hodžić, A. i Tahirović, H. (2015). Seasonal and regional variations of the iodine content in milk from Federation of Bosnia and Herzegovina. Mljekarstvo, 65 (1), 32-38. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0105
MLA 8th Edition
Crnkić, Ćazim, et al. "Seasonal and regional variations of the iodine content in milk from Federation of Bosnia and Herzegovina." Mljekarstvo, vol. 65, br. 1, 2015, str. 32-38. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0105. Citirano 09.05.2021.
Chicago 17th Edition
Crnkić, Ćazim, Max Haldimann, Aida Hodžić i Husref Tahirović. "Seasonal and regional variations of the iodine content in milk from Federation of Bosnia and Herzegovina." Mljekarstvo 65, br. 1 (2015): 32-38. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0105
Harvard
Crnkić, Ć., et al. (2015). 'Seasonal and regional variations of the iodine content in milk from Federation of Bosnia and Herzegovina', Mljekarstvo, 65(1), str. 32-38. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0105
Vancouver
Crnkić Ć, Haldimann M, Hodžić A, Tahirović H. Seasonal and regional variations of the iodine content in milk from Federation of Bosnia and Herzegovina. Mljekarstvo [Internet]. 2015 [pristupljeno 09.05.2021.];65(1):32-38. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0105
IEEE
Ć. Crnkić, M. Haldimann, A. Hodžić i H. Tahirović, "Seasonal and regional variations of the iodine content in milk from Federation of Bosnia and Herzegovina", Mljekarstvo, vol.65, br. 1, str. 32-38, 2015. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0105

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi koncentraciju joda u sirovom kravljem mlijeku proizvedenom u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH) te procijeniti udio mlijeka u ukupnoj konzumaciji joda kod BiH populacije. Uzorci mlijeka prikupljeni su iz pet različitih regija tijekom proljeća, ljeta i zime. Koncentracija joda u uzorcima određena je metodom ICP-MS. Srednja vrijednost (± standardna devijacija) sadržaja joda u mlijeku iznosila je 60,9±67,5 μg/kg i varirala od 4,4 do 378,7 μg/kg. Zimsko mlijeko sadržavalo je više joda (84,0±88,2 μg/kg) nego proljetno (45,3±46,7 μg/kg) i ljetno mlijeko (51,3±51,0 μg/kg), iako u dvije od pet istraživanih regija nije postojala ovakva tendencija a sadržaj joda u mlijeku bio je sličan u sve tri sezone. Vrlo niske koncentracije joda (ispod 20 μg/kg) utvrđene su u 41 uzorku, ukazujući na raširen deficit joda kod muznih krava. Mlijeko iz sjeveroistočnog dijela zemlje imalo je znatno veći sadržaj joda nego mlijeko iz preostale četiri regije u sve tri sezone. U svim uzorcima iz te regije sadržaj joda bio je veći od 20 μg/kg. Uz trenutno postojeću prosječnu konzumaciju od 0,4 L dnevno, mlijeko sudjeluje s 20 % u preporučenom dnevnom unosu joda za ljude, varirajući od 6 % do 72 %, ovisno o sezoni godine i dijelu zemlje. Rezultati ukazuju na potrebu dodatnog obogaćivanja obroka životinja jodom, kao i na potrebu povećanja konzumacije mlijeka kod ljudske populacije.

Ključne riječi
muzne krave; jod; sirovo mlijeko; deficit

Hrčak ID: 133533

URI
https://hrcak.srce.hr/133533

[engleski]

Posjeta: 1.177 *