hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0107

Utjecaj stadija laktacije na dnevnu proizvodnju mlijeka, udjele mliječne masti i bjelančevina u ovaca pasmine cigaja i Valachian

Marta Oravcová ; National Agricultural and Food Centre, Research Institute for Animal Production Nitra, Hlohovecká 2, 951 41 Lužianky, Slovak Republic
Milan Margetín ; National Agricultural and Food Centre, Research Institute for Animal Production Nitra, Hlohovecká 2, 951 41 Lužianky, Slovak Republic
Vladimír Tančin ; Slovak University of Agriculture in Nitra, Tr. A. Hlinku 2, 949 76 Nitra, Slovak Republic

Puni tekst: engleski, pdf (251 KB) str. 48-56 preuzimanja: 947* citiraj
APA 6th Edition
Oravcová, M., Margetín, M. i Tančin, V. (2015). The effect of stage of lactation on daily milk yield, and milk fat and protein content in Tsigai and Improved Valachian ewes. Mljekarstvo, 65 (1), 48-56. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0107
MLA 8th Edition
Oravcová, Marta, et al. "The effect of stage of lactation on daily milk yield, and milk fat and protein content in Tsigai and Improved Valachian ewes." Mljekarstvo, vol. 65, br. 1, 2015, str. 48-56. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0107. Citirano 06.05.2021.
Chicago 17th Edition
Oravcová, Marta, Milan Margetín i Vladimír Tančin. "The effect of stage of lactation on daily milk yield, and milk fat and protein content in Tsigai and Improved Valachian ewes." Mljekarstvo 65, br. 1 (2015): 48-56. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0107
Harvard
Oravcová, M., Margetín, M., i Tančin, V. (2015). 'The effect of stage of lactation on daily milk yield, and milk fat and protein content in Tsigai and Improved Valachian ewes', Mljekarstvo, 65(1), str. 48-56. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0107
Vancouver
Oravcová M, Margetín M, Tančin V. The effect of stage of lactation on daily milk yield, and milk fat and protein content in Tsigai and Improved Valachian ewes. Mljekarstvo [Internet]. 2015 [pristupljeno 06.05.2021.];65(1):48-56. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0107
IEEE
M. Oravcová, M. Margetín i V. Tančin, "The effect of stage of lactation on daily milk yield, and milk fat and protein content in Tsigai and Improved Valachian ewes", Mljekarstvo, vol.65, br. 1, str. 48-56, 2015. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0107

Sažetak
Svrha ovog istraživanja bila je analizirati utjecaj stadija laktacije na dnevnu proizvodnju mlijeka, udjele mliječne masti i bjelančevina u ovaca pasmine cigaja i Valachian. Laktacijske krivulje za dnevnu proizvodnju mlijeka, mliječne masti i bjelančevina modelirane su kao pod-model životinjskog modela (za 3 svojstva) temeljenog na testnim mjerenjima koje su prikupljene od uzgojne službe Republike Slovačke između 1995. i 2010. Ukupno je analizirano 188.403 podataka (za cigaja pasminu) i 352.094 podataka (za Valachian pasminu). Podaci o karakteristikama mliječnosti uzeti su za ukupno 35.484 ovaca pasmine cigaja, i 66.994 ovaca pasmine Valachian. Fiksni dio modela uključivao je redni broj laktacije, veličinu legla i stadij laktacije. Učinak stadija laktacije utvrđen je pomoću Ali-Schaeffer laktacijske krivulje. Nasumični dio modela uključuje utjecaj testnog dana, direktni aditivni genetski efekt i trajan utjecaj okoliša na laktaciju. Zbog ograničenog broja dnevnih kontrola u prvom i osmom mjesecu laktacije i sličnih poteškoća u modeliranju osobina mliječnosti u tim fazama laktacije, laktacijske krivulje prikazane su između 30 i 210 dana. Proizvodnja mlijeka prema laktacijskim krivuljama smanjivala se prema kraju laktacije, dok su se koncentracije mliječne masti i proteina povećavale. Tijekom 150-dnevne proizvodnje mlijeka, u obje pasmine je zabilježena gotova jednaka količina mlijeka, te koncentracija mliječne masti i proteina.

Ključne riječi
mliječne ovce; laktacijske krivulje; dnevna proizvodnja mlijeka; udjel mliječne masti i proteina

Hrčak ID: 133535

URI
https://hrcak.srce.hr/133535

[engleski]

Posjeta: 1.522 *