hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

PROIZVODNJA SOCIVICA U ŽUPANIJI VARAŽDIN NA SMJENI 19. U2 0. STOLJEĆE

Miroslav Žugaj
Milorad Bojanić
Krsto Kero
Milivoj Ređep

Puni tekst: hrvatski, pdf (11 MB) str. 161-187 preuzimanja: 158* citiraj
APA 6th Edition
Žugaj, M., Bojanić, M., Kero, K. i Ređep, M. (1994). PROIZVODNJA SOCIVICA U ŽUPANIJI VARAŽDIN NA SMJENI 19. U2 0. STOLJEĆE. Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin, (6-7), 161-187. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/134345
MLA 8th Edition
Žugaj, Miroslav, et al. "PROIZVODNJA SOCIVICA U ŽUPANIJI VARAŽDIN NA SMJENI 19. U2 0. STOLJEĆE." Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin, vol. , br. 6-7, 1994, str. 161-187. https://hrcak.srce.hr/134345. Citirano 21.09.2020.
Chicago 17th Edition
Žugaj, Miroslav, Milorad Bojanić, Krsto Kero i Milivoj Ređep. "PROIZVODNJA SOCIVICA U ŽUPANIJI VARAŽDIN NA SMJENI 19. U2 0. STOLJEĆE." Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin , br. 6-7 (1994): 161-187. https://hrcak.srce.hr/134345
Harvard
Žugaj, M., et al. (1994). 'PROIZVODNJA SOCIVICA U ŽUPANIJI VARAŽDIN NA SMJENI 19. U2 0. STOLJEĆE', Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin, (6-7), str. 161-187. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/134345 (Datum pristupa: 21.09.2020.)
Vancouver
Žugaj M, Bojanić M, Kero K, Ređep M. PROIZVODNJA SOCIVICA U ŽUPANIJI VARAŽDIN NA SMJENI 19. U2 0. STOLJEĆE. Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin [Internet]. 1994 [pristupljeno 21.09.2020.];(6-7):161-187. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/134345
IEEE
M. Žugaj, M. Bojanić, K. Kero i M. Ređep, "PROIZVODNJA SOCIVICA U ŽUPANIJI VARAŽDIN NA SMJENI 19. U2 0. STOLJEĆE", Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin, vol., br. 6-7, str. 161-187, 1994. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/134345. [Citirano: 21.09.2020.]

Sažetak
Nastavljajući svoj rad na proučavanju problematike gospodarskih a ponajviše poljoprivrednih značajki varaždinske županije na razmeđi 19. i 20. stoljeća autori se na ovom mjestu bave sočivicama. Proučavano vremensko razdoblje obuhvaća 26 godina, tj. razdoblje od 1885-1910. godine. Valja naglasiti da su se u sastavu Varaždin­
ske županije nalazili upravni kotarevi: Ivanec, Klanjec, Krapina, Ludbreg, Novi Marof. Pregrada, Varaždin i Zlatar, dok je grad Varaždin imao poseban status. Sočivice pripadaju porodici lepirnjača - Papilinonacae (Leguminosae) unutar različitih rodova. Ovim ratarskim kulturama pripadaju: grah (Phaseolus vulgaris), grašak (Pisum
sativum), leća (Ervum lens), bob (Vicia faba), kao i soja (Glicine hispida), zeleni orašac (Arachis hypogea), slanutak (Cicer arietinum) i lupina (Lupinus sp.). Površine pod sočivicama zauzimale su u razmatranom razdoblju do 10% ukupnih površina pod oranicama i vrtovima. Sijalo se i sadilo grah, bob, grašak i leću. Prosječni priro­
di sočivica u Županiji bih su pretežno viši od prosječnog priroda u Kraljevini. Kao primjer navodimo da je prosječni prirod graha po stanovniku u razdoblju 1906-1910. godine bio 54,5 kg. To ukazuje na činjenicu da su sočivice a ponajviše grah imale značajnu ulogu u prehrani stanovnika Varaždinske županije. Izraženo u vrijednosti proizvodnja sočivica u Varaždinskoj županiji istraživanog razdoblja iznosila je 6,63% ukupne vrijednosti ratarske proizvodnje, dok je taj postotak za Hrvat­sku i Slavoniju bio 3,89%.

Hrčak ID: 134345

URI
https://hrcak.srce.hr/134345

[njemački]

Posjeta: 291 *