hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

KNJIŽNICE ŽUPNIH CRKAVA U BEDNJI, LEPOGLAVI I IVANCU

Bosiljka Paska

Puni tekst nije dostupan.

Sažetak
U povodu proslave 150. obljetnice Ilirske čitaonice u Varaždinu Odbor za proslavu odlučio je istražiti cjelokupni knjižni fond ovoga grada i njegove okolice prije Hrvatskog narodnog preporoda. Tako su uz samostanske knjižnice i knjižnicu Cazmanskog kaptola pregledane i neke knjižnice župnih crkava u okolici Varaždina.
Ovo je opis stanja knjižnica župnih ureda u Bednji, Lepoglavi i Ivancu.
Sve su te knjižnice smještene u posebnim prostorijama, popisane, ne doduše prema suvremenoj knjižničarskoj klasifikaciji, nego u abecednom katalogu i danas su dobro čuvane.
Po broju knjiga, vremenskim razdobljima iz kojih khjige potječu, a i nađenim samo pojedinim tomovima obimnijih književnih djela (npr. Stefan Zagrebec »Hrana duhovna« I. tom - u Ivancu) vidi se da su knjižnice u tijeku svog postojanja doživjele određene devastacije, bilo zbog premještanja cijele knjižnice (Lepoglava), bilo zbog nebrige njenih bivših čuvara. No i u ovim ostacima nađeno je nekoliko vrijednih djela naše starije književnosti (npr. Bahazar Mattakovich »Sermones morales ...«, prijevod na staru kajkavštinu nedjeljnih propovijedi za cijelu godinu padovanskog župnika Ivana B. Campodellija - ili knjiga propovijedi Varaždinca franjevca Fortunata Švagelja 1761.).
Zbog toga svakako se nameće potreba (dužnost) daljnjeg istraživanja tog dijela starog varaždinskog knjižnog fonda.

Hrčak ID: 135041

URI
https://hrcak.srce.hr/135041

[njemački]

Posjeta: 131 *