Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PROIZVODNI I EKONOMSKI ASPEKTI KONVENCIONALNOG I ALTERNATIVNOG TOVA SVINJA

Vladimir Margeta
Zdravko Tolušić
Igor Kralik


Puni tekst: engleski pdf 165 Kb

str. 49-53

preuzimanja: 1.399

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je komparacija proizvodnih, klaoničkih i ekonomskih pokazatelja tova svinja koje su držane na dubokoj stelji i na konvencionalan način. Istraživanje je provedeno na 105 svinja križanaca (LW x GL) x GL koji su bile podijeljene u tri skupine. Za tov prve skupine kao stelja se koristila slama, a kod druge skupine drvena piljevina. Treća skupina držana je na klasičan način, na punom podu bez stelje. Svinje držane na klasičan način imale su veću živu težinu, veći prosječni dnevni prirasti i bolju konverziju tijekom tova u odnosu na svinje držane na stelji. Svinje držane u tovu na slami imale su tanju leđnu slaninu, veći udjel mišićnog tkiva u trupovima i povoljnije razvrstavanje trupova u trgovačke klase u odnosu na svinje držane na piljevini i u konvencionalnom tovu. Povoljniji financijski rezultat ostvaren je kod tova svinja na dubokoj stelji u odnosu na klasičan tov.

Ključne riječi

svinje; tov; duboka stelja; konvencionalan tov; ekonomičnost

Hrčak ID:

13027

URI

https://hrcak.srce.hr/13027

Datum izdavanja:

16.6.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.199 *