Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

DOBROBIT OVACA – 1. DIO

Š. Bugarija ; Ciklon d. o. o., Put Murvice 14, 23000 Zadar
M. Ostović orcid id orcid.org/0000-0002-0253-0000 ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Ž. Pavičić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
V. Sušić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 337 Kb

str. 25-37

preuzimanja: 2.290

citiraj


Sažetak

Kao i kod ostalih vrsta domaćih životinja, koje se drže u proizvodne svrhe, problemi dobrobiti javljaju se i kod ovaca. Navedeno jednako vrijedi za čitav spektar različitih sustava proizvodnje, od ekstenzivnih do intenzivnih, koji imaju svoje prednosti i nedostatke. Uzroci, i s njima povezani pokazatelji, narušene dobrobiti ovaca su brojni i različiti. U ovom (prvom) dijelu rada detaljnije su opisani: 1. pothranjenost ovaca – s posebnim naglaskom na izloženost nepovoljnim vremenskim prilikama i držanje u prenapučenim prostorima, 2. smrtnost janjadi – s posebnim naglaskom na pothlađenost, 3. kastracija janjadi, 4. odbiće janjadi, 5. uzgoj janjadi u zatvorenim proizvodnim sustavima i 6. ozljede – s posebnim naglaskom na strižu i grabežljivce.

Ključne riječi

dobrobit životinja; pothranjenost ovaca; smrtnost; kastracija i odbiće janjadi; ozljede

Hrčak ID:

135257

URI

https://hrcak.srce.hr/135257

Datum izdavanja:

30.4.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.088 *