Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15644/asc49/1/3

Kvantitativna analiza probiotskih medija za pohranu izbijenih zuba

Esber Caglar ; Privatna praksa, Istanbul, Turska; Zavod za pedodonciju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta Yeditepe, Istanbul, Turska
Sertac Peker ; Zavod za pedodonciju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta Marmara, Istanbul, Turska
Muyesser Ahu Durhan ; Zavod za pedodonciju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta Marmara, Istanbul, Turska
Pinar Kulan ; Zavod za pedodonciju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta Marmara, Istanbul, Turska
Ozgur Önder Kuscu ; Privatna praksa, Istanbul, Turska; Zavod za pedodonciju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta Yeditepe, Istanbul, Turska
Rabia Pisiriciler ; Zavod za histologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta Marmara, Istanbul, Turska
Caliskan Enis Ak ; Zavod za histologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta Marmara, Istanbul, Turska
Betul Kargul ; Zavod za pedodonciju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta Marmara, Istanbul, Turska
Nuket Sandalli ; Zavod za pedodonciju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta Yeditepe, Istanbul, Turska


Puni tekst: hrvatski pdf 184 Kb

str. 21-26

preuzimanja: 473

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 184 Kb

str. 21-26

preuzimanja: 574

citiraj


Sažetak

Svrha istraživanja bila je u uvjetima in vitro ispitati potencijal različitih medija za pohranu izbijenog zuba kao što je, primjerice, probiotski jogurt (Bifidibacterium animalis DN 173010) u usporedbi s Hankovom slanom otopinom (HBSS), fiziološkom otopinom i mlijekom te ocijeniti njihov potencijal u održavanju vitalnosti stanica parodontnog ligamenta (PDL). Materijali i metode: Trideset i šest jednokorijenskih ekstrahiranih zuba sa zatvorenim korijenima podijeljeno je u šest eksperimentalnih grupa (N = 6). Izvađeni su atraumatski i isprani fiziološkom otopinom kako bi se uklonila zaostala krv. Nakon ekstrakcije sa svakog zuba uklonjena su tri milimetra koronalnog dijela stanica parodontnog ligamenta kako bi se uklonile potencijalno oštećene stanice. Pozitivna i negativna kontrola obavljene su odmah te ponovno nakon osmosatnog sušenja. Nakon ekstrakcije uzorci u pozitivnoj kontroli odmah su tretirani dispazom i kolagenazom. Uzorci u negativnoj kontroli osušeni su i ostavljeni osam sati te su nakon toga tretirani dispazom i kolagenazom, bez prethodnog tretiranja određenom otopinom. Broj vitalnih PDL stanica prebrojen je svjetlosnim mikroskopom s pomoću hemocitometra (20 x povećanje). Rezultati su analizirani nanoparametrijskom ANOVA-om te Kruskal-Wallisovim i Dunnovim testom višestruke usporedbe. Rezultati: U pozitivnoj kontroli zabilježeni su znatno bolji rezultati negoli u ostalim skupinama. Uočena je statistički značajna razlika između pozitivne kontrole i ostalih testiranih grupa (p = 0,000). Zubi pohranjeni u otopini imali su u pozitivnoj kontroli najviše vitalnih PDL stanica, a zatim slijede stanice pohranjene u jogurtu, HDSS-u, fiziološkoj otopini i mlijeku. Zaključak: Bifidibacterium animalis DN 173010 dobra je alternativa za privremeno pohranjivanje izbijenih zuba zbog mnoštva vitalnih PDL stanica. Probiotici su se pokazali kao medij pogodan za transport izbijenih zuba, ali je potrebno daljnje istraživanje kako bi se odredili komercijalno dostupni proizvodi za pohranu takvih zuba.

Ključne riječi

otkidanje zuba; održavanje tkiva; parodontni ligament; mlijeko; Hankova uravnotežena otopina soli; slina; probiotici

Hrčak ID:

136814

URI

https://hrcak.srce.hr/136814

Datum izdavanja:

24.3.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.871 *