hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0201

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fermentaciju mlijeka bifidobakterijama

Anamarija Ljubić ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Mostaru, Biskupa Čule bb, Mostar, Bosna i Hercegovina
Anita Jurić ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Mostaru, Biskupa Čule bb, Mostar, Bosna i Hercegovina
Katarina Lisak Jakopović   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8465-5551 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (573 KB) str. 71-80 preuzimanja: 410* citiraj
APA 6th Edition
Ljubić, A., Jurić, A. i Lisak Jakopović, K. (2015). Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fermentaciju mlijeka bifidobakterijama. Mljekarstvo, 65 (2), 71-80. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0201
MLA 8th Edition
Ljubić, Anamarija, et al. "Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fermentaciju mlijeka bifidobakterijama." Mljekarstvo, vol. 65, br. 2, 2015, str. 71-80. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0201. Citirano 22.02.2020.
Chicago 17th Edition
Ljubić, Anamarija, Anita Jurić i Katarina Lisak Jakopović. "Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fermentaciju mlijeka bifidobakterijama." Mljekarstvo 65, br. 2 (2015): 71-80. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0201
Harvard
Ljubić, A., Jurić, A., i Lisak Jakopović, K. (2015). 'Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fermentaciju mlijeka bifidobakterijama', Mljekarstvo, 65(2), str. 71-80. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0201
Vancouver
Ljubić A, Jurić A, Lisak Jakopović K. Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fermentaciju mlijeka bifidobakterijama. Mljekarstvo [Internet]. 2015 [pristupljeno 22.02.2020.];65(2):71-80. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0201
IEEE
A. Ljubić, A. Jurić i K. Lisak Jakopović, "Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fermentaciju mlijeka bifidobakterijama", Mljekarstvo, vol.65, br. 2, str. 71-80, 2015. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0201

Sažetak
Tretiranje hrane ultrazvukom je relativno novi način procesiranja hrane, a razvijen je u posljednja dva desetljeća. Koristi se, između ostalog, prilikom fermentacije mlijeka, za smanjenje broja štetnih mikroorganizama, ali i za stimulaciju rasta probiotičkih bakterija u mlijeku, a naročito bifidobakterija. Najčešće korištene probiotičke kulture pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda jesu upravo bifidobakterije. Glavni problem njihove upotrebe je što mlijeko nije prirodna sredina za njihov rast i preživljavanje stoga je njihovo korištenje u fermentaciji mlijeka ograničeno. Pokazalo se da primjena ultrazvuka visokog intenziteta može skratiti trajanje fermentacije kod mlijeka fermentiranog s B. infantis, B. brevi i B. animalis subsp. lactis. Isto tako, pokazalo se da je mehanizam stimulacije rasta bifidobakterija ultrazvučnim tretiranjem povezan s kinetikom ugljikohidrata i organskih kiselina tijekom fermentacije. Cilj ovoga rada je prikazati kako upotrebom ultrazvuka visokog intenziteta dolazi do stimulacije
rasta bifidobakterija u mlijeku, a samim time do ubrzanja procesa fermentacije.

Ključne riječi
fermentacija mlijeka; ultrazvuk; probiotičke bakterije; bifidobakterije

Hrčak ID: 137809

URI
https://hrcak.srce.hr/137809

[engleski]

Posjeta: 893 *