hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0202

Devino mlijeko i proizvodi od devinog mlijeka

Andreja Brezovečki ; Hukavčeva 15 Šašinovec, 10360 Sesvete, Croatia
Mateja Čagalj ; Marka Foteza 20, 10090 Zagreb, Croatia
Zrinka Filipović Dermit ; Biskupa Jurja Dobrile 12, 21000 Split, Croatia
Nataša Mikulec   ORCID icon orcid.org/0000-0002-9981-5626 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Darija Bendelja Ljoljić ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Neven Antunac   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1084-5966 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (589 KB) str. 81-90 preuzimanja: 4.610* citiraj
APA 6th Edition
Brezovečki, A., Čagalj, M., Filipović Dermit, Z., Mikulec, N., Bendelja Ljoljić, D. i Antunac, N. (2015). Camel milk and milk products. Mljekarstvo, 65 (2), 81-90. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0202
MLA 8th Edition
Brezovečki, Andreja, et al. "Camel milk and milk products." Mljekarstvo, vol. 65, br. 2, 2015, str. 81-90. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0202. Citirano 22.02.2020.
Chicago 17th Edition
Brezovečki, Andreja, Mateja Čagalj, Zrinka Filipović Dermit, Nataša Mikulec, Darija Bendelja Ljoljić i Neven Antunac. "Camel milk and milk products." Mljekarstvo 65, br. 2 (2015): 81-90. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0202
Harvard
Brezovečki, A., et al. (2015). 'Camel milk and milk products', Mljekarstvo, 65(2), str. 81-90. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0202
Vancouver
Brezovečki A, Čagalj M, Filipović Dermit Z, Mikulec N, Bendelja Ljoljić D, Antunac N. Camel milk and milk products. Mljekarstvo [Internet]. 2015 [pristupljeno 22.02.2020.];65(2):81-90. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0202
IEEE
A. Brezovečki, M. Čagalj, Z. Filipović Dermit, N. Mikulec, D. Bendelja Ljoljić i N. Antunac, "Camel milk and milk products", Mljekarstvo, vol.65, br. 2, str. 81-90, 2015. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0202

Sažetak
Devino mlijeko i proizvodi od devinog mlijeka oduvijek su bili cijenjeni, a i danas imaju vrlo važnu ulogu u prehrani stanovništva ruralnih područja Afrike, Azije i Srednjeg Istoka, u kojima prevladavaju oskudne poljoprivredne površine, te visoke temperature i male količine oborina. U otežanim okolišnim uvjetima deve mogu proizvesti više mlijeka nego bilo koja druga vrsta, dok su njezini zahtjevi za hranom skromni. Deva proizvodi između 1000 i 2000 L mlijeka u razdoblju od 8. do 18. mjeseca laktacije. Prosječna dnevna proizvodnja mlijeka iznosi između 3 L i 10 L između 12. i 18. mjeseca laktacije. Cilj istraživanja je prikazati pregled kemijskog sastava devinog mlijeka, mliječnih proizvoda, te drugih proizvoda koji se proizvode od devinog mlijeka. Devino mlijeko u prosjeku sadrži 81,4-87 % vode, 10,4 % suhe tvari, 1,2-6,4 % mliječne masti, 2,15-4,90 % proteina, 1,63-2,76 % kazeina, 0,65-0,80 % proteina sirutke, 2,90-5,80 % laktoze i 0,60-0,90 % mliječnog pepela. Varijacije u sastavu devinog mlijeka mogu se pripisati nekolicini čimbenika kao što su: analitički postupci mjerenja, geografsko područje, hranidbeni uvjeti, pasmina, stadij laktacije, dob i broj teljenja. Devino mlijeko postaje sve interesantniji proizvod u svijetu, ne samo zbog svojih dobrih kemijskih osobina već i zbog svojih zanimljivih i ukusnih proizvoda.

Ključne riječi
devino mlijeko; kemijski sastav; proizvodi od devinog mlijeka

Hrčak ID: 137810

URI
https://hrcak.srce.hr/137810

[engleski]

Posjeta: 5.367 *