hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0204

Utjecaj sirila na kvalitetu paškog sira

Fabijan Oštarić ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Neven Antunac ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Zvonimir Prpić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-0827-4594 ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo,Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Nataša Mikulec   ORCID icon orcid.org/0000-0002-9981-5626 ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 101-110 preuzimanja: 353* citiraj
APA 6th Edition
Oštarić, F., Antunac, N., Prpić, Z. i Mikulec, N. (2015). Utjecaj sirila na kvalitetu paškog sira. Mljekarstvo, 65 (2), 101-110. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0204
MLA 8th Edition
Oštarić, Fabijan, et al. "Utjecaj sirila na kvalitetu paškog sira." Mljekarstvo, vol. 65, br. 2, 2015, str. 101-110. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0204. Citirano 10.04.2020.
Chicago 17th Edition
Oštarić, Fabijan, Neven Antunac, Zvonimir Prpić i Nataša Mikulec. "Utjecaj sirila na kvalitetu paškog sira." Mljekarstvo 65, br. 2 (2015): 101-110. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0204
Harvard
Oštarić, F., et al. (2015). 'Utjecaj sirila na kvalitetu paškog sira', Mljekarstvo, 65(2), str. 101-110. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0204
Vancouver
Oštarić F, Antunac N, Prpić Z, Mikulec N. Utjecaj sirila na kvalitetu paškog sira. Mljekarstvo [Internet]. 2015 [pristupljeno 10.04.2020.];65(2):101-110. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0204
IEEE
F. Oštarić, N. Antunac, Z. Prpić i N. Mikulec, "Utjecaj sirila na kvalitetu paškog sira", Mljekarstvo, vol.65, br. 2, str. 101-110, 2015. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0204

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj vrste sirila na fizikalno-kemijske parametre, senzorsku kvalitetu i randman paškog sira, proizvedenog s domaćim (tradicionalnim) i komercijalnim sirilom. Paški sirevi proizvedeni su s domaćim sirilom, ekstrakcijom enzima iz janjećeg sirišta (abomasum), i s komercijalnim sirilom u prahu talijanskog proizvođača “Gruppo Clerici-Sacco”. Ukupno je proizvedeno 7 šarži sira, po dva sira unutar svake šarže. Tijekom 120 dana zrenja, sirevi su periodično uzorkovani 0., 45., 90. i 120. dana, u svrhu određivanja udjela suhe tvari, mliječne masti, proteina, koncentracije soli te pH vrijednosti sira. Također, određen je udio ukupnih slobodnih aminokiselina iz vodenih ekstrakata sira te je provedena analiza proteina i polipeptida gel-elektroforezom u poliakrilamidnom gelu (UREA-PAGE). Istraživanjem nije utvrđen značajan (P>0,05) utjecaj vrste ispitivanog sirila na istraživane parametre kvalitete sira te na randman. Predmetnim istraživanjem nije utvrđen značajan utjecaj na ispitivane fizikalno-kemijske parametre, randman te senzorsku kvalitetu paškog sira, ali su dobiveni rezultati pokazali praktične razlike koje bi mogle imati važnost u primjeni, pogotovo u postizanju boljeg randmana i veće brzine zrenja sira.

Ključne riječi
paški sir; sirilo; janjeće sirilo; janjeće sirište; ovčje mlijeko

Hrčak ID: 137812

URI
https://hrcak.srce.hr/137812

[engleski]

Posjeta: 755 *