hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0208

Odnos broja somatskih stanica i sastav i koagulacijska svojstva ovčjeg mlijeka

Javier Caballero Villalobos   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1432-9109 ; Departamento de Producción Animal, Universidad de Córdoba, Ctra. Madrid-Cádiz, km. 396, 14071 Córdoba, Spain
Ana I. Garzón Sigler ; Departamento de Producción Animal, Universidad de Córdoba, Ctra. Madrid-Cádiz, km. 396, 14071 Córdoba, Spain
Bonastre Oliete   ORCID icon orcid.org/0000-0002-1913-1575 ; Laboratorio de Lactología, Centro Regional de Selección y Reproducción Animal de la Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha, Avenida del Vino, 10, 13300 Valdepeñas, Ciudad Real, Spain
Ramón Arias Sánchez ; Laboratorio de Lactología, Centro Regional de Selección y Reproducción Animal de la Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha, Avenida del Vino, 10, 13300 Valdepeñas, Ciudad Real, Spain
Lorena Jiménez ; Laboratorio de Lactología, Centro Regional de Selección y Reproducción Animal de la Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha, Avenida del Vino, 10, 13300 Valdepeñas, Ciudad Real, Spain
Nieves Núñez Sánchez ; Departamento de Producción Animal, Universidad de Córdoba, Ctra. Madrid-Cádiz, km. 396, 14071 Córdoba, Spain
Andrés L. Martínez Marín   ORCID icon orcid.org/0000-0003-0052-9724 ; Departamento de Producción Animal, Universidad de Córdoba, Ctra. Madrid-Cádiz, km. 396, 14071 Córdoba, Spain

Puni tekst: engleski, pdf (560 KB) str. 138-143 preuzimanja: 720* citiraj
APA 6th Edition
Caballero Villalobos, J., Garzón Sigler, A.I., Oliete, B., Arias Sánchez, R., Jiménez, L., Núñez Sánchez, N. i Martínez Marín, A.L. (2015). Relationship of somatic cell count and composition and coagulation properties of ewe’s milk. Mljekarstvo, 65 (2), 138-143. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0208
MLA 8th Edition
Caballero Villalobos, Javier, et al. "Relationship of somatic cell count and composition and coagulation properties of ewe’s milk." Mljekarstvo, vol. 65, br. 2, 2015, str. 138-143. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0208. Citirano 10.04.2020.
Chicago 17th Edition
Caballero Villalobos, Javier, Ana I. Garzón Sigler, Bonastre Oliete, Ramón Arias Sánchez, Lorena Jiménez, Nieves Núñez Sánchez i Andrés L. Martínez Marín. "Relationship of somatic cell count and composition and coagulation properties of ewe’s milk." Mljekarstvo 65, br. 2 (2015): 138-143. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0208
Harvard
Caballero Villalobos, J., et al. (2015). 'Relationship of somatic cell count and composition and coagulation properties of ewe’s milk', Mljekarstvo, 65(2), str. 138-143. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0208
Vancouver
Caballero Villalobos J, Garzón Sigler AI, Oliete B, Arias Sánchez R, Jiménez L, Núñez Sánchez N i sur. Relationship of somatic cell count and composition and coagulation properties of ewe’s milk. Mljekarstvo [Internet]. 2015 [pristupljeno 10.04.2020.];65(2):138-143. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0208
IEEE
J. Caballero Villalobos, et al., "Relationship of somatic cell count and composition and coagulation properties of ewe’s milk", Mljekarstvo, vol.65, br. 2, str. 138-143, 2015. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0208

Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti odnos između broja somatskih stanica, sastava sirovog mlijeka, i koagulacijskih svojstava sirovog mlijeka kod prirodne i standardizirane pH vrijednosti mlijeka mančego ovce. Analizirano je 84 uzoraka skupnog mlijeka stada Državnog udruženja uzgajivača mančego ovce. Prema broju somatskih stanica/mL (BSS/mL), uzorci mlijeka podijeljeni su u 3 skupine - niska (562±138 BSS/mL), srednja (956±115 BSS/mL) i visoka (1705±428 BSS/mL). U okviru svake skupine, pH je mjeren dva puta prije određivanja koagulacijskih osobina (vrijeme zgrušavanja sirilom, vrijeme učvršćivanja gruša i tvrdoća gruša): bez zakiseljavanja mlijeka (koagulacija kod prirodne pH vrijednosti) i zakiseljavanje kod pH vrijednosti 6,5. pH vrijednost mlijeka signifikantno je povećana (P<0,05) povećanjem BSS. BSS nije utjecao (P>0,05) na udjel masti, dok je udjel proteina bio veći u grupi s visokim BSS (P=0,05), a udjel laktoze bio je signifikantno niži (P<0,05) u toj skupini. Kod prirodne pH vrijednosti mlijeka, visoki BSS utjecao je na duže vrijeme zgrušavanja mlijeka sirilom, sporije učvršćivanje gruša i na manju čvrstoću gruša nakon 30 min od dodatka sirila, u odnosu na skupinu u kojoj je BSS bio nizak i srednji (P<0,05). Standardizacija pH mlijeka na 6,5 prije dodavanja sirila anulirala je (P<0,05) negativan utjecaj visokog BSS na koagulacijska svojstva mlijeka. Može se zaključiti da su, unatoč činjenici kako je acidifikacija mlijeka prije zgrušavanja poboljšala koagulacijske osobine mlijeka s visokim BSS, daljnja istraživanja potrebna kako bi se utvrdila senzorska svojstva sira proizvedenog takvim postupkom.

Ključne riječi
ovce; broj somatskih stanica; sastav mlijeka; zgrušavanje mlijeka

Hrčak ID: 137816

URI
https://hrcak.srce.hr/137816

[engleski]

Posjeta: 1.081 *