hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Fizikalno-kemijska svojstva mesa svinja pasmine mangulica

Nikola Stanišić ; Institut za stočarstvo, Autoput 16, 11080, Beograd-Zemun, Republika Srbija
Čedomir Radović ; Institut za stočarstvo, Autoput 16, 11080, Beograd-Zemun, Republika Srbija
Bsc Slaviša Stajić ; Sveučilište u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Republika Srbija
Dušan Živković ; Sveučilište u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Republika Srbija
Igor Tomašević   ORCID icon orcid.org/0000-0002-1611-2264 ; Sveučilište u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Republika Srbija

Puni tekst: hrvatski, pdf (188 KB) str. 126-129 preuzimanja: 228* citiraj
APA 6th Edition
Stanišić, N., Radović, Č., Stajić, B.S., Živković, D. i Tomašević, I. (2015). Fizikalno-kemijska svojstva mesa svinja pasmine mangulica. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (2), 126-129. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/138221
MLA 8th Edition
Stanišić, Nikola, et al. "Fizikalno-kemijska svojstva mesa svinja pasmine mangulica." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVII, br. 2, 2015, str. 126-129. https://hrcak.srce.hr/138221. Citirano 19.07.2019.
Chicago 17th Edition
Stanišić, Nikola, Čedomir Radović, Bsc Slaviša Stajić, Dušan Živković i Igor Tomašević. "Fizikalno-kemijska svojstva mesa svinja pasmine mangulica." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVII, br. 2 (2015): 126-129. https://hrcak.srce.hr/138221
Harvard
Stanišić, N., et al. (2015). 'Fizikalno-kemijska svojstva mesa svinja pasmine mangulica', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII(2), str. 126-129. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/138221 (Datum pristupa: 19.07.2019.)
Vancouver
Stanišić N, Radović Č, Stajić BS, Živković D, Tomašević I. Fizikalno-kemijska svojstva mesa svinja pasmine mangulica. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2015 [pristupljeno 19.07.2019.];XVII(2):126-129. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/138221
IEEE
N. Stanišić, Č. Radović, B.S. Stajić, D. Živković i I. Tomašević, "Fizikalno-kemijska svojstva mesa svinja pasmine mangulica", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVII, br. 2, str. 126-129, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/138221. [Citirano: 19.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (191 KB) str. 156-159 preuzimanja: 174* citiraj
APA 6th Edition
Stanišić, N., Radović, Č., Stajić, B.S., Živković, D. i Tomašević, I. (2015). Physicochemical properties of meat from Mangalitsa pig breed. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (2), 156-159. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/138221
MLA 8th Edition
Stanišić, Nikola, et al. "Physicochemical properties of meat from Mangalitsa pig breed." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVII, br. 2, 2015, str. 156-159. https://hrcak.srce.hr/138221. Citirano 19.07.2019.
Chicago 17th Edition
Stanišić, Nikola, Čedomir Radović, Bsc Slaviša Stajić, Dušan Živković i Igor Tomašević. "Physicochemical properties of meat from Mangalitsa pig breed." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVII, br. 2 (2015): 156-159. https://hrcak.srce.hr/138221
Harvard
Stanišić, N., et al. (2015). 'Physicochemical properties of meat from Mangalitsa pig breed', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII(2), str. 156-159. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/138221 (Datum pristupa: 19.07.2019.)
Vancouver
Stanišić N, Radović Č, Stajić BS, Živković D, Tomašević I. Physicochemical properties of meat from Mangalitsa pig breed. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2015 [pristupljeno 19.07.2019.];XVII(2):156-159. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/138221
IEEE
N. Stanišić, Č. Radović, B.S. Stajić, D. Živković i I. Tomašević, "Physicochemical properties of meat from Mangalitsa pig breed", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVII, br. 2, str. 156-159, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/138221. [Citirano: 19.07.2019.]

Sažetak
Ovo istraživanje provedeno je kako bi se ispitala fizikalno-kemijska svojstva mesa svinja pasmine mangulica. Istraživanje je provedeno na tri mišića: longissimus dorsi, gluteus medius i triceps brachii. U usporedbi s pasminom svinja švedski landras, koja je u ovom istraživanju predstavljala kontrolnu skupinu, utvrđeno je da meso mangulice sadrži znatno veći udio intramuskularne masti i tamnije je boje (niže L * vrijednosti). Gubitak mase tijekom kuhanja niži je u mišićima svinje mangulice, a u usporedbi sa svinjom landras, meso mangulice je više mekoće. Na temelju rezultata dobivenih ovim istraživanjem, može se zaključiti da je u usporedbi s komercijalnim pasminama svinja, u mesu svinje mangulice prisutno više osobina kakvoće mesa.

Ključne riječi
fizikalno-kemijska svojstva; svinjsko meso; pasmina mangulica

Hrčak ID: 138221

URI
https://hrcak.srce.hr/138221

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 1.737 *