hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Isparljivi spojevi arome ličke janjetine

Marina Krvavica   ORCID icon orcid.org/0000-0002-4431-5958 ; Veleučilište „Marko Marulić“, Petra Krešimira IV 30, Knin
Milijana Bradaš, mag.ing.agr. ; Veleučilište „Marko Marulić“, Petra Krešimira IV 30, Knin
Prof. Jozo Rogošić ; Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Trg kneza Višeslava 9, Zadar
Tjaša Jug   ORCID icon orcid.org/0000-0001-6933-3370 ; Kmetijsko gozdarski zavod, Pri hrastu 18, Nova Gorica, Slovenija
Doc. Ivan Vnučec   ORCID icon orcid.org/0000-0002-5190-3045 ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, Zagreb
Nives Marušić Radovčić ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno tehnološki fakultet, Pierotieva 6, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (343 KB) str. 238-246 preuzimanja: 175* citiraj
APA 6th Edition
Krvavica, M., Bradaš, mag.ing.agr., M., Rogošić, P.J., Jug, T., Vnučec, D.I. i Marušić Radovčić, N. (2015). Isparljivi spojevi arome ličke janjetine. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (3), 238-246. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/141126
MLA 8th Edition
Krvavica, Marina, et al. "Isparljivi spojevi arome ličke janjetine." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVII, br. 3, 2015, str. 238-246. https://hrcak.srce.hr/141126. Citirano 21.07.2019.
Chicago 17th Edition
Krvavica, Marina, Milijana Bradaš, mag.ing.agr., Prof. Jozo Rogošić, Tjaša Jug, Doc. Ivan Vnučec i Nives Marušić Radovčić. "Isparljivi spojevi arome ličke janjetine." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVII, br. 3 (2015): 238-246. https://hrcak.srce.hr/141126
Harvard
Krvavica, M., et al. (2015). 'Isparljivi spojevi arome ličke janjetine', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII(3), str. 238-246. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/141126 (Datum pristupa: 21.07.2019.)
Vancouver
Krvavica M, Bradaš, mag.ing.agr. M, Rogošić PJ, Jug T, Vnučec DI, Marušić Radovčić N. Isparljivi spojevi arome ličke janjetine. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2015 [pristupljeno 21.07.2019.];XVII(3):238-246. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/141126
IEEE
M. Krvavica, M. Bradaš, mag.ing.agr., P.J. Rogošić, T. Jug, D.I. Vnučec i N. Marušić Radovčić, "Isparljivi spojevi arome ličke janjetine", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVII, br. 3, str. 238-246, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/141126. [Citirano: 21.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (294 KB) str. 263-271 preuzimanja: 153* citiraj
APA 6th Edition
Krvavica, M., Bradaš, mag.ing.agr., M., Rogošić, P.J., Jug, T., Vnučec, D.I. i Marušić Radovčić, N. (2015). Volatile aroma compounds of Lika lamb. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (3), 263-271. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/141126
MLA 8th Edition
Krvavica, Marina, et al. "Volatile aroma compounds of Lika lamb." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVII, br. 3, 2015, str. 263-271. https://hrcak.srce.hr/141126. Citirano 21.07.2019.
Chicago 17th Edition
Krvavica, Marina, Milijana Bradaš, mag.ing.agr., Prof. Jozo Rogošić, Tjaša Jug, Doc. Ivan Vnučec i Nives Marušić Radovčić. "Volatile aroma compounds of Lika lamb." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVII, br. 3 (2015): 263-271. https://hrcak.srce.hr/141126
Harvard
Krvavica, M., et al. (2015). 'Volatile aroma compounds of Lika lamb', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII(3), str. 263-271. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/141126 (Datum pristupa: 21.07.2019.)
Vancouver
Krvavica M, Bradaš, mag.ing.agr. M, Rogošić PJ, Jug T, Vnučec DI, Marušić Radovčić N. Volatile aroma compounds of Lika lamb. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2015 [pristupljeno 21.07.2019.];XVII(3):263-271. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/141126
IEEE
M. Krvavica, M. Bradaš, mag.ing.agr., P.J. Rogošić, T. Jug, D.I. Vnučec i N. Marušić Radovčić, "Volatile aroma compounds of Lika lamb", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVII, br. 3, str. 263-271, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/141126. [Citirano: 21.07.2019.]

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi isparljive spojeve arome ličke janjetine kao nastavak istraživanja specifičnih isparljivih spojeva arome janjećeg mesa hrvatskih pasmina ovaca, te time doprinijeti zaštiti njihove kvalitete na tržištu. Ujedno, navedeno istraživanje će doprinijeti mogućem utvrđivanju potencijalnih biomarkera janjećeg mesa koji bi se s obzirom na …orni sastav mogli povezati za određeno zemljopisno područje uzgoja. U tu svrhu izvršena je analiza isparljivih spojeva toplinski obrađene ličke janjetine na GC-MS (SPME metoda) pri čemu je izolirano ukupno 70 spojeva, od čega 16 aldehida (58,52%), 12 alkohola (20,60%), 5 ketona (9,40%), 11 alifatskih ugljikovodika (1,54%), 7 aromatskih spojeva (5,24%), 4 heterociklička spoja (0,72%), 2 furana (1,56%), 2 sumporna spoja (0,57%), 3 karboksilne kiseline (0,71%), 4 estera
(0,58%) i 4 terpena (0,55%). Usporedbom s dostupnim podatcima sličnih istraživanja, moguće je da su u uzorcima ličke janjetine po prvi put izolirana 34 isparljva spoja koja do sada nisu utvrđena u tkivima janjadi inozemnih pasmina ovaca, od kojih 5 nisu utvrđeni niti u uzorcima dalmatinske janjetine i to: linalol, metil-ciklopentan, 4-(bi(4-metil fenil sulfonil)metil)piridin, metil heksanoat i etil kaprilat. No razlike u odnosu na dalmatinsku janjetinu bile su znatno veće, s obzirom da je aroma ličke janjetine sadržavala ukupno 9 spojeva koji nisu utvrđeni u dalmatinskoj janjetini, a aroma dalmatinske janjetine čak 24 isparljiva spoja koji nisu pronađeni u mesu ličke janjetine. Navedeno upućuje na zaključak o mogućem značajnom utjecaju područja uzgoja ovaca (tzv. efekt teritorija) na aromu janjetine. Međutim, s obzirom da se radi o inicijalnim istraživanjima na relativno malom broju uzoraka mesa, za donošenje pouzdanijih zaključaka potrebno je u ovom pravcu provoditi daljnja istraživanja.

Ključne riječi
lička janjetina; hrvatske pasmine ovaca; aroma profil; isparljivi spojevi mesa

Hrčak ID: 141126

URI
https://hrcak.srce.hr/141126

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 581 *