hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0301

Osjetljivost izdvojenih uzročnika mastitisa prema antimikrobnim tvarima

Petra Leskovec ; Horvatova 11, 10000 Zagreb, Hrvatska
Darija Bendelja Ljoljić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Miroslav Benić   ORCID icon orcid.org/0000-0001-7594-520X ; Hrvatski veterinarski institut, Savska cesta 143, 10000 Zagreb
Antun Kostelić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za opće stočarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Željko Cvetnić ; Hrvatski veterinarski institut, Savska cesta 143, 10000 Zagreb
Neven Antunac ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (660 KB) str. 149-158 preuzimanja: 698* citiraj
APA 6th Edition
Leskovec, P., Bendelja Ljoljić, D., Benić, M., Kostelić, A., Cvetnić, Ž. i Antunac, N. (2015). Osjetljivost izdvojenih uzročnika mastitisa prema antimikrobnim tvarima. Mljekarstvo, 65 (3), 149-158. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0301
MLA 8th Edition
Leskovec, Petra, et al. "Osjetljivost izdvojenih uzročnika mastitisa prema antimikrobnim tvarima." Mljekarstvo, vol. 65, br. 3, 2015, str. 149-158. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0301. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Leskovec, Petra, Darija Bendelja Ljoljić, Miroslav Benić, Antun Kostelić, Željko Cvetnić i Neven Antunac. "Osjetljivost izdvojenih uzročnika mastitisa prema antimikrobnim tvarima." Mljekarstvo 65, br. 3 (2015): 149-158. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0301
Harvard
Leskovec, P., et al. (2015). 'Osjetljivost izdvojenih uzročnika mastitisa prema antimikrobnim tvarima', Mljekarstvo, 65(3), str. 149-158. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0301
Vancouver
Leskovec P, Bendelja Ljoljić D, Benić M, Kostelić A, Cvetnić Ž, Antunac N. Osjetljivost izdvojenih uzročnika mastitisa prema antimikrobnim tvarima. Mljekarstvo [Internet]. 2015 [pristupljeno 04.12.2021.];65(3):149-158. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0301
IEEE
P. Leskovec, D. Bendelja Ljoljić, M. Benić, A. Kostelić, Ž. Cvetnić i N. Antunac, "Osjetljivost izdvojenih uzročnika mastitisa prema antimikrobnim tvarima", Mljekarstvo, vol.65, br. 3, str. 149-158, 2015. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0301

Sažetak
U suvremenoj govedarskoj proizvodnji veliki problem predstavlja mastitis, kako u ekonomskom tako i u dijagnostičkom smislu. Do izravnih ekonomskih gubitaka za proizvođača dolazi zbog smanjene mliječnosti, promijenjenog sastava mlijeka, troškova liječenja, gubitka jedne ili više četvrti vimena, karence i povećanog utroška rada. Najveće štete u proizvodnji mlijeka uzrokuju supkliničke (nevidljive) upale. Cilj ovoga rada bio je utvrditi osjetljivost pojedinih bakterijskih uzročnika mastitisa na antimikrobne tvari u pripravcima za liječenje mastitisa koji se koriste u Republici Hrvatskoj. Uzročnici mastitisa izdvojeni su na hranjivoj podlozi eskulin krvni agar te podvrgnuti testu osjetljivosti na 8 antimikrobnih tvari. Najveća osjetljivost sojeva bakterije Staphylococcus aureus utvrđena je prema amoksicilinu s klavulanskom kiselinom i cefoperazonu, dok je izrazita rezistencija zapažena prema penicilinu i ampicilinu (gotovo 100 %). Također, utvrđena je i relativno visoka učinkovitost ampicilina (96,1 %), amoksicilina s klavulanskom kiselinom (94,1%) i penicilina (92,8 %) na sojeve bakterije Streptococcus uberis, dok je najmanju osjetljivost bakterija imala prema streptomicinu. Kroz rezultate analiza vidljivo je da je sve veći broj bakterija razvio rezistentnost na određene antimikrobne tvari.

Ključne riječi
mastitis; mlijeko; bakterije; antibiogram; antibiotici

Hrčak ID: 142171

URI
https://hrcak.srce.hr/142171

[engleski]

Posjeta: 1.361 *