hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0302

Usporedba sastava i profila proteina sirutke majčinog, devinog, magarećeg, kozjeg i kravljeg mlijeka

Halima El-Hatmi ; Laboratoire d’Elevage et Faune Sauvage, Institut des Régions Arides de Médenine, Elfejaa, Km 22,5, Tunisie
Zeineb Jrad ; Laboratoire d’Elevage et Faune Sauvage, Institut des Régions Arides de Médenine, Elfejaa, Km 22,5, Tunisie
Imed Salhi ; Laboratoire d’Elevage et Faune Sauvage, Institut des Régions Arides de Médenine, Elfejaa, Km 22,5, Tunisie
Amel Aguibi ; Département agro-alimentaire, Institut Supérieur de Biologie Appliquée de Médenine, Elfejaa, Km 22,5, Université de Gabes, Tunisie
Amel Nadri ; Hôpital Régional de Medenine, Tunisie
Touhami Khorchani ; Laboratoire d’Elevage et Faune Sauvage, Institut des Régions Arides de Médenine, Elfejaa, Km 22,5, Tunisie

Puni tekst: engleski, pdf (1019 KB) str. 159-167 preuzimanja: 1.972* citiraj
APA 6th Edition
El-Hatmi, H., Jrad, Z., Salhi, I., Aguibi, A., Nadri, A. i Khorchani, T. (2015). Comparison of composition and whey protein fractions of human, camel, donkey, goat and cow milk. Mljekarstvo, 65 (3), 159-167. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0302
MLA 8th Edition
El-Hatmi, Halima, et al. "Comparison of composition and whey protein fractions of human, camel, donkey, goat and cow milk." Mljekarstvo, vol. 65, br. 3, 2015, str. 159-167. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0302. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
El-Hatmi, Halima, Zeineb Jrad, Imed Salhi, Amel Aguibi, Amel Nadri i Touhami Khorchani. "Comparison of composition and whey protein fractions of human, camel, donkey, goat and cow milk." Mljekarstvo 65, br. 3 (2015): 159-167. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0302
Harvard
El-Hatmi, H., et al. (2015). 'Comparison of composition and whey protein fractions of human, camel, donkey, goat and cow milk', Mljekarstvo, 65(3), str. 159-167. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0302
Vancouver
El-Hatmi H, Jrad Z, Salhi I, Aguibi A, Nadri A, Khorchani T. Comparison of composition and whey protein fractions of human, camel, donkey, goat and cow milk. Mljekarstvo [Internet]. 2015 [pristupljeno 04.12.2021.];65(3):159-167. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0302
IEEE
H. El-Hatmi, Z. Jrad, I. Salhi, A. Aguibi, A. Nadri i T. Khorchani, "Comparison of composition and whey protein fractions of human, camel, donkey, goat and cow milk", Mljekarstvo, vol.65, br. 3, str. 159-167, 2015. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0302

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je usporediti fizikalno-kemijska svojstva 5 različitih vrsta mlijeka - kravljeg, kozjeg, magarećeg, devinog i majčinog. Primjenom ionske izmjene i brzo-proteinske tekućinske kromatografije (FPLC) provedena je i analiza profila proteina sirutke, dok je pomoću poliakrilamid gel elektroforeze identificirana svaka pojedina frakcija. Devino mlijeko imalo je najveću kiselost (pH 6,460±0,005) te najviše udjele proteina (3,41±0,31 %) i mineralnih tvari (0,750±0,102 %). S druge strane, magareće mlijeko imalo je pH vrijednost u neutralnom području (7,03±0,02) te niske udjele proteina (1,12±0,40 %) i mliječne masti (0,97±0,03 %) uslijed čega je bilo najsličnije majčinom mlijeku. Proteomička analiza uzoraka kravljeg, magarećeg, devinog i majčinog mlijeka rezultirala je značajnim razlikama ovisno o vrsti mlijeka. Devino mlijeko pokazalo se vrlo slično majčinom zbog odsutnosti frakcije β-laktoglobulina te visokog udjela α-laktalbumina. Rezultati dobiveni proteomičkom analizom različitih vrsta mlijeka mogu poslužiti za pronalaženje hipoalargenih alternativa kravljem mlijeku, ali i kao pomoć pri određivanju patvorenja mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ključne riječi
sastav mlijeka; kravlje; majčino; devino; magareće; kozje; proteini sirutke; FPLC

Hrčak ID: 142172

URI
https://hrcak.srce.hr/142172

[engleski]

Posjeta: 3.810 *