hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0303

Usporedba frakcija proteina i masnih kiselina mlijeka balkanskog magarca i humanog mlijeka

Jasmina Gubić ; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Ivan Milovanović ; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Mirela Iličić ; Faculty of Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Jelena Tomić ; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Aleksandra Torbica ; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Ljubiša Šarić ; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Nebojša Ilić ; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia

Puni tekst: engleski, pdf (752 KB) str. 168-176 preuzimanja: 795* citiraj
APA 6th Edition
Gubić, J., Milovanović, I., Iličić, M., Tomić, J., Torbica, A., Šarić, Lj. i Ilić, N. (2015). Comparison of the protein and fatty acid fraction of Balkan donkey and human milk. Mljekarstvo, 65 (3), 168-176. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0303
MLA 8th Edition
Gubić, Jasmina, et al. "Comparison of the protein and fatty acid fraction of Balkan donkey and human milk." Mljekarstvo, vol. 65, br. 3, 2015, str. 168-176. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0303. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Gubić, Jasmina, Ivan Milovanović, Mirela Iličić, Jelena Tomić, Aleksandra Torbica, Ljubiša Šarić i Nebojša Ilić. "Comparison of the protein and fatty acid fraction of Balkan donkey and human milk." Mljekarstvo 65, br. 3 (2015): 168-176. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0303
Harvard
Gubić, J., et al. (2015). 'Comparison of the protein and fatty acid fraction of Balkan donkey and human milk', Mljekarstvo, 65(3), str. 168-176. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0303
Vancouver
Gubić J, Milovanović I, Iličić M, Tomić J, Torbica A, Šarić Lj i sur. Comparison of the protein and fatty acid fraction of Balkan donkey and human milk. Mljekarstvo [Internet]. 2015 [pristupljeno 04.12.2021.];65(3):168-176. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0303
IEEE
J. Gubić, et al., "Comparison of the protein and fatty acid fraction of Balkan donkey and human milk", Mljekarstvo, vol.65, br. 3, str. 168-176, 2015. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0303

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je usporediti frakcije proteina i masnih kiselina balkanskog magarca i humanog mlijeka u ranoj fazi laktacije (40 do 90 dana). Ova studija pokazala je da magareće mlijeko sadrži αs1-kazein (1,38-1,89 g/L) i veće koncentracije β-kazeina (0,1-0,55 g/L) u odnosu na humano mlijeko. Koncentracija α-laktalbumina povećala se tijekom laktacije u periodu između 40 i 90 dana u obje vrste mlijeka. Magareće mlijeko sadržavalo je niske koncentracije β-laktoglobulina koje su se snižavale do 90-og dana laktacije. Magaričino mlijeko bogato je dvama proteinima sirutke - laktoferinom i lizozimom, za koje je utvrđeno da imaju molekulsku težinu od približno 76 kDa, odnosno 14,9-15,4 kDa. Sadržaj lizozima u magaričinom mlijeku iznosio je od 2,39 do 2,97 g/L, dok je humano mlijeko sadržavalo 30 do 50 puta niže koncentracije. Magaričino mlijeko sadržavalo je i veću koncentraciju laktoferina (0,012- 0,25 g/L) nego humano mlijeko. Sadržaj lizozima i laktoferina u magaričinom mlijeku povećao se u razdoblju između 40 i 90 dana laktacije. Udio ukupnih SFA, MUFA i PUFA bio je sličan u magaričinom i humanom mlijeku. Sadržaj esencijalnih masnih kiselina povećao se između 40. i 90. dana laktacije i to 2,5 puta u odnosu na humano mlijeko.

Ključne riječi
mlijeko balkanskog magarcaM majčino mlijeko; proteini; masne kiseline

Hrčak ID: 142173

URI
https://hrcak.srce.hr/142173

[engleski]

Posjeta: 1.491 *